Gusztáv
3 °C
7 °C

Titkos kísérleteket végeztek izraeli katonákon

2007.05.15. 17:46
Lépfene elleni oltóanyaggal kísérletezett titokban az izraeli hadsereg, és a kísérletek több tucat esetben maradandó károsodásokat okoztak.

A titkos kísérleteket folytatott az izraeli hadsereg. A programban résztvevő egyik illetékes kedden a sajtóban részben megerősítette az erről szóló híradásokat és beszámolókat. A Kettes Csatorna izraeli kereskedelmi televízió szerint 1998-tól 2006-ig tartott a program, mintegy 700 kísérleti alany részvételével.

A tudósítás szerint több tucat, a kísérletekben résztvevő katonánál utóbb maradandó mellékhatások - daganatok, visszatérő tüdőgyulladás, súlyos fejfájás és epilepszia-tünetek - jelentkeztek, a hadsereg azonban nem vett részt orvosi kezelésükben. Az egykori magas rangú egészségügyi tiszt, Gyora Martinovics az izraeli rádiónak megerősítette a titkos program tényét és azt is, hogy több esetben jelentkeztek mellékhatások, cáfolta ugyanakkor, hogy a hadsereg magukra hagyta volna a katonákat a betegséggel.

Félrevezették őket

Elmondása szerint azért indították a titkos programot, mert fennállni látták a veszélyt, hogy Szaddám Huszein biológiai fegyverként anthraxot vet be Izrael ellen és mert abban az időben nem lehetett nagy mennyiségben hozzájutni a már létező külföldi védőoltásokhoz. Az egyik kísérleti alany a televízióban azt mondta, úgy tájékoztatták őket, hogy teljesen veszélytelen a szer, amivel beoltják őket. Egy csoport az Egyesült Államokban kifejlesztett oltóanyagot, a másik az izraeli fejlesztés alatt állót kapta, mondta.

Martinovics ezt tagadta. A részvétel önkéntes volt, a jelentkezők pontos tájékoztatást kaptak és lehetőségük volt kiszállni a programból. Az izraeli rádió értesülése szerint a program "nagy sikerrel zárult".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!