Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkos kísérleteket végeztek izraeli katonákon

2007.05.15. 17:46
Lépfene elleni oltóanyaggal kísérletezett titokban az izraeli hadsereg, és a kísérletek több tucat esetben maradandó károsodásokat okoztak.

A titkos kísérleteket folytatott az izraeli hadsereg. A programban résztvevő egyik illetékes kedden a sajtóban részben megerősítette az erről szóló híradásokat és beszámolókat. A Kettes Csatorna izraeli kereskedelmi televízió szerint 1998-tól 2006-ig tartott a program, mintegy 700 kísérleti alany részvételével.

A tudósítás szerint több tucat, a kísérletekben résztvevő katonánál utóbb maradandó mellékhatások - daganatok, visszatérő tüdőgyulladás, súlyos fejfájás és epilepszia-tünetek - jelentkeztek, a hadsereg azonban nem vett részt orvosi kezelésükben. Az egykori magas rangú egészségügyi tiszt, Gyora Martinovics az izraeli rádiónak megerősítette a titkos program tényét és azt is, hogy több esetben jelentkeztek mellékhatások, cáfolta ugyanakkor, hogy a hadsereg magukra hagyta volna a katonákat a betegséggel.

Félrevezették őket

Elmondása szerint azért indították a titkos programot, mert fennállni látták a veszélyt, hogy Szaddám Huszein biológiai fegyverként anthraxot vet be Izrael ellen és mert abban az időben nem lehetett nagy mennyiségben hozzájutni a már létező külföldi védőoltásokhoz. Az egyik kísérleti alany a televízióban azt mondta, úgy tájékoztatták őket, hogy teljesen veszélytelen a szer, amivel beoltják őket. Egy csoport az Egyesült Államokban kifejlesztett oltóanyagot, a másik az izraeli fejlesztés alatt állót kapta, mondta.

Martinovics ezt tagadta. A részvétel önkéntes volt, a jelentkezők pontos tájékoztatást kaptak és lehetőségük volt kiszállni a programból. Az izraeli rádió értesülése szerint a program "nagy sikerrel zárult".