Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Folytatódhatnak a házrombolások Rafahban

2004.05.17. 00:56
Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az izraeli hadsereg házrombolási műveleteinek betiltását célzó palesztin beadványt. Egyaránt bírálta Izraelt és Jasszer Arafat palesztin elnököt az amerikai külügyminiszter vasárnap. Éjszaka, míg palesztinok százai menekültek Rafahból, az izraeli hadsereg rakétákat lőtt ki a Fatah fegyveres szervezet főhadiszállására Gázában.
A Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város 13 lakosának nevében egy palesztin jogvédő szervezet nyújtott be panaszt az izraeli legfelsőbb bírósághoz, amely szombaton el is rendelte a házrombolások ideiglenes leállítását.

A háromtagú bírói testület vasárnap azonban már úgy rendelkezett, hogy az izraeli hadsereg biztonsági megfontolások alapján folytathatja a veszélyesnek ítélt palesztin házak megsemmisítését. Rámutatott, hogy az eddigi házrombolásokról sem "az elrettentés vagy a büntetés céljából született döntés, hanem hadműveleti okokból, így ezen körülmények között nem indokolt azok (a házrombolások) betiltása".

A hétvégén az izraeli hadsereg több tucat házat rombolt le az egyiptomi-palesztin határ mentén fekvő Rafahban, ahol szerda óta hét izraeli katona vesztette életét a palesztinokkal vívott összecsapásokban. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mintegy negyven házat dózeroltak el, olyanokat, amelyeket palesztin szélsőségesek izraeli katonák elleni támadásokra, vagy rejtekhelynek használtak.

A legfelsőbb bírósági döntés alapján a hadsereg folytathatja a házrombolást a Gázai övezetet és Egyiptomot elválasztó ütközőzóna, az úgynevezett Philadelphia folyosó körül, hogy ezáltal megakadályozza azoknak csempészalagutaknak a létesítését, amelyeken keresztül a palesztinok fegyvereket és egyéb árukat csempésznek Egyiptomból a Gázai övezetbe.

Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint a hadsereg több száz palesztin házat akar eltüntetni a föld felszínéről. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNWRA) adatai szerint a palesztin lázadás kirobbanása, 2000 ősze óta mintegy 1000 házat rombolt le és ezáltal 11 ezer palesztint tett földönfutóvá az izraeli hadsereg. Az UNWRA úgy tudja, hogy Rafahban a hétvégén izraeli katonák legalább száz házat tettek a földdel egyenlővé. A bíróság döntését követően palesztinok százai kezdtek menekülni Rafahból.

Az USA elítéli a házrombolásokat

Egyaránt bírálta Izraelt és Jasszer Arafat palesztin elnököt az amerikai külügyminiszter vasárnap. Colin Powell, aki a Holt-tenger partján fekvő Súnéban, a világgazdasági fórum jordániai rendezvényén vesz részt, sajtóértekezletén leszögezte: Washington elítéli, hogy az izraeli hadsereg palesztin házakat rombol le a Gázai övezetben, az egyiptomi-palesztin határ közelében fekvő Rafah városban, annak ellenére - ismerte el -, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre.

Az amerikai külügyminiszter ezzel egy időben keményen bírálta Jasszer Arafatot is, mivel a palesztin elnök szombaton az "ellenség terrorizálására" szólított fel a palesztin nemzeti katasztrófa, a "nakba" évfordulója alkalmából.

Izrael Államot 1948. május 14-én kiáltották ki, s ezt hamarosanközel 700 ezer palesztin száműzetése követte. A palesztinok azóta minden évben megemlékeznek a "nakba", a "katasztrófa" napjáról. Arafat beszédét egy Koránból vett idézettel zárta: "Találd meg az erődet ellenséged és Isten ellensége terrorizálásra". Az idézet a muszlimoknak a hitetlenekkel szembeni háborújára utal.

További események

  • Izraeli helikopterek hat rakétát lőttek ki helyi idő szerint hétfő hajnalban a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom gázai irodájára, a támadásban senki nem sérült meg. A hadsereg közleménye szerint terrorista célpontokat támadtak.
  • Az izraeli hadsereg vasárnap este rálőtt három palesztinra, akik a Gázai övezet és Izrael határán lévő Karni átkelőnél tiltott övezetbe hatoltak be - közölték izraeli katonai források. A katonák állítása szerint eltalálták a három férfit. A lövések után detonáció hallatszott, amelyet feltehetően a gyanús csoportnál lévő robbanószerkezet okozott.