Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Megvédte Izraelt az Egyesült Államok

2004.03.26. 12:57
Nem hozott Izraelt elítélő határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az Egyesült Államok szerint a Jaszin sejk meggyilkolását elítélő határozat egyoldalúra sikerült, mert nem tesz említést a palesztin terrorról. Izrael így legfeljebb figyelmeztetést kaphat.
Vétóval akadályozta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izraelt elítélő határozatának elfogadását az Egyesült Államok. John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet szerint a határozattervezet "egyoldalú" volt, mivel nem tett említést a palesztin terrorszervezetekről.

Nagy többségben az elítélők

A határozatot a BT tizenegy tagja - Algéria, Angola, Benin, Brazília, Chile, Franciaország, a Fülöp-szigetek, Oroszország, Pakisztán és Spanyolország - támogatta, az Egyesült Államok azonban élt a szervezet öt állandó tagját megillető vétó jogával. Nagy-Britannia, Németország és Románia tartózkodott a szavazáskor.

A határozati javaslatot most az ENSZ általános közgyűlése elé terjesztik. A közgyűlés 191 országa közül senkinek sincs vétójoga, a határozat azonban a BT döntéseivel szemben nem lesz kötelező érvényű -írja a BBC.

Regula helyett figyelmeztetés

Jaszin sejk, a Hamasz szellemi vezérének hétfői "célzott likvidálását" a világ szinte valamennyi hatalma - így az Egyesült Államok is - elítélte. Az Európai Unió pénteken nyilvánosságra hozott határozattervezetében az izraeli-palesztin konfliktust tovább mélyítő lépésként ítéli el az akciót.

Határozattervezetében az EU az egyoldalú határmódosítások megakadályozásával is megfenyegette a ciszjordániai zsidó telepek annektálására törekvő Izraelt.