Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Arafat novemberre saját államot akar

2000.10.29. 17:05
Újabb összecsapások voltak vasárnap Ciszjordániában és Gázában az izraeli erők és a palesztinok között. Eközben - egy nap halasztással - mégis megtartották Ehud Barak izraeli miniszterelnök és Ariel Saron Likud vezér találkozóját, amelyen a két politikus a szükségkormány létrehozásának részleteit vitatta meg: a két politikus megállapodás nélkül állt fel a tárgyalóasztaltól. Arafat vasárnap nyilatkozatot adott ki, melyben a harcok folytatására szólítja fel a palesztin népet. A palesztin vezető novemberre önálló államot ígért az őt támogató tömegnek.
Saron az izraeli rádiónak nyilatkozva vasárnap kijelentette, hogy nem vesz részt a kormány munkájában, ha nem születik előzetes politikai megállapodás. Az ellenzéki vezér megismételte továbbá, hogy ragaszkodik a belpolitikai egyeztetéshez minden olyan kérdésben, amely a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokat érinti.

Ariel Saron
Nem vesz részt a kormány munkájában, ha nem születik előzetes politikai megállapodás
A ciszjordániai Náblusz városában időközben a palesztin tömeg és az izraeli fegyveres erők között újabb súlyos összecsapások voltak. Vasárnap két palesztin vesztette életét a város utcáin felállított barikádok között. Dzseninben kora délután belehalt sérüléseibe egy palesztin tüntető, akit két nappal ezelőtt lőttek fejbe izraeli katonák.

Összecsapások Gázában

Gázában Izrael-ellenes demonstráló fiatalok egy csoportja égő autógumikkal próbált eltorlaszolni egy főutat, miután összecsapás tört ki az izraeli katonák és a palesztinok között. A mintegy száz, köveket dobáló palesztint az izraeliek gumilövedékekkel próbálták szétoszlatni. Egyes jelentések szerint az összetűzéseknek több tucat sérültje volt. Az izraeliek harckocsikat és páncélozott járműveket irányítottak Karniba, a Gázát Izraeltől elválasztó átkelőhöz.

Libanon területéről mindeközben ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a két ország határán járőröző izraeliekre. Megfigyelők szerint az összecsapásban senki sem sérült meg.

Mozgolódik a Hezbollah is

A Hezbollah nevű szélsőséges szervezet aktivistái és támogatói a legfrissebb hírek szerint a dél-libanoni Fatima kapuja nevű helynél gyülekeznek, amely korábban is gyakran volt Izrael-ellenes tüntetés színhelye.

Arafat: ,,folytatjuk a harcot!"

Jasszer Arafat egy vasárnap délelőtt nyilvánosságra hozott beszédében leszögezte: a palesztin nép folytatja az intifádát, a harcot Izrael ellen. A palesztin vezető hangsúlyozta: népe kész akár évekig folytatni a harcot. Szavai szerint a palesztinoknak a nemzedékek hosszú során elege lett a megszállásból és függetlenséget akarnak. Arafat eredetileg szeptember 13-ra ígérte népének az új államot, de a lépést akkor elhalasztotta a palesztin politikai vezető. A legújabb tervek szerint Palesztina novemberben alakulna meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!