Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megtagadta a szolgálatot egy izraeli tiszt

2006.07.31. 17:52
Kapcsolódók (1)
Első ízben tagadta meg a szolgálatot a libanoni offenzíva kezdete óta egy izraeli tartalékos tiszt. A 31 éves Amír Peszter tartalékos kapitány nem vette át a mozgósítási parancsot, és közölte elöljáróival: lelkiismereti okokból nem tud részt venni a harcokban.

Büntetésből 28 napi elzárásra ítélték egy katonai börtönben. Ennek letöltése után nem kizárt, hogy újabb behívót kap. Az izraeli sajtó szerint Peszter hajthatatlan volt döntését illetően, annak ellenére, hogy jó barátja a síita Hezbollah fogságában lévő egyik izraeli katonának, Ehud Goldwassernek. Mindketten annak idején a haifai műszaki főiskolán tanultak.

Élettársa szerint a férfi az első napokban még támogatta a háborút, de ez a támogatás fokozatosan csökkent benne, miután látta, hogy aránytalanul nő a civil áldozatok száma Libanonban. A végső lökést a vasárnapi kanai vérengzés adta meg neki.

Egy tiszt nem válogathat?

A Jes Gvul izraeli szolgálatmegtagadó mozgalomban megelégedettséggel fogadták Peszter lépését. A kis baloldali radikális mozgalom vezetője szerint legalább 10 katona és tiszt készül követni példáját, és ennek az az oka, hogy olyan katonai akciókban kell részt venniük, amelyek civil életekbe kerülhetnek, és amelyeket "háborús bűntettekként" ítélhetnek meg.

Peszter magatartását ugyanakkor megbélyegezte egy izraeli katonai szóvivő, aki szerint a kapitány "cinikus módon használta fel rangját politikai célokra". "Egy tiszt nem válogathat, hogy melyik misszióban vesz részt" - tette hozzá a szóvivő.

Olyanok is jelentkeztek, akiket be sem hívtak

Közben magas rangú katonai vezetők úgy nyilatkoztak, hogy teljesen elszigetelt, tehát nem jellemző esetről van szó, mivel az elmúlt napokban három hadosztály tartalékost mozgósítottak, és a sorköteleseknek csaknem 100 százaléka teljesítette a behívóparancsot. Sőt, mint mondták, a kijelölt bázisokon olyan tartalékosok is jelentkeztek, akiket nem is hívtak be, de önkéntes szolgálatot vállaltak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft