Olivér
5 °C
8 °C

Izraeli kémet fogtak Amerikában

2008.04.22. 19:45
Az Egyesült Államokban letartóztattak egy mérnököt, aki a vád szerint Izraelnek kémkedett 1979 és 1985 között, és azóta sem szakította meg a kapcsolatot összekötőjével. Azt még nem tudni, milyen büntetés vár az amerikai állampolgárságú férfira.

Elfogtak egy mérnököt az Egyesült Államokban, akit azzal vádolnak, hogy az 1980-as években katonai titkokat adott át Izraelnek a többi között atomfegyverekről, harci repülőgépekről és légvédelmi rakétarendszerekről. Ben-Ami Kadish a hadsereg egy fegyverfejlesztési központjában dolgozott a New Jersey állambeli Doverben. A titkos anyagokat hazavitte munkahelyéről, és izraeli összekötője a ház pincéjében fényképezte le azokat.

A feltételezés szerint a mérnök ugyanannak az izraeli tisztnek jelentett, aki a jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését töltő, egykor ugyancsak Izraelnek kémkedő Jonathan Jay Pollardtól is információkat kapott. Az 1987-ben elítélt férfi eddig az egyetlen volt, akit az Egyesült Államokban baráti ország javára végzett kémkedésért ítéltek el. A haditengerészetnél dolgozott civilként, és olyan információkat juttatott el Izraelnek, amelyeket szerinte Amerikának meg kellett volna osztania szövetségesével.

Az utóbbi években a legnagyobb problémát az Egyesült Államokban már rég nem az oroszok jelentik, hanem a Kínának titkos információkat gyűjtő kémek. Legutóbb egy kínai testvérpár egyik tagja bukott le, aki az amerikai haditengerészet mérnökeként adatokat csempészett ki. A CD-t testvérének adta, akit útban Hongkon felé, a repülőtéren füleltek le. A férfi tettéért 24 év börtönt kapott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?