Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Izraeli kémet fogtak Amerikában

2008.04.22. 19:45
Az Egyesült Államokban letartóztattak egy mérnököt, aki a vád szerint Izraelnek kémkedett 1979 és 1985 között, és azóta sem szakította meg a kapcsolatot összekötőjével. Azt még nem tudni, milyen büntetés vár az amerikai állampolgárságú férfira.

Elfogtak egy mérnököt az Egyesült Államokban, akit azzal vádolnak, hogy az 1980-as években katonai titkokat adott át Izraelnek a többi között atomfegyverekről, harci repülőgépekről és légvédelmi rakétarendszerekről. Ben-Ami Kadish a hadsereg egy fegyverfejlesztési központjában dolgozott a New Jersey állambeli Doverben. A titkos anyagokat hazavitte munkahelyéről, és izraeli összekötője a ház pincéjében fényképezte le azokat.

A feltételezés szerint a mérnök ugyanannak az izraeli tisztnek jelentett, aki a jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését töltő, egykor ugyancsak Izraelnek kémkedő Jonathan Jay Pollardtól is információkat kapott. Az 1987-ben elítélt férfi eddig az egyetlen volt, akit az Egyesült Államokban baráti ország javára végzett kémkedésért ítéltek el. A haditengerészetnél dolgozott civilként, és olyan információkat juttatott el Izraelnek, amelyeket szerinte Amerikának meg kellett volna osztania szövetségesével.

Az utóbbi években a legnagyobb problémát az Egyesült Államokban már rég nem az oroszok jelentik, hanem a Kínának titkos információkat gyűjtő kémek. Legutóbb egy kínai testvérpár egyik tagja bukott le, aki az amerikai haditengerészet mérnökeként adatokat csempészett ki. A CD-t testvérének adta, akit útban Hongkon felé, a repülőtéren füleltek le. A férfi tettéért 24 év börtönt kapott.