Bernadett
0 °C
4 °C

Ultimátum Arafatnak

2001.12.03. 11:35
Jasszer Arafat nem halogathatja tovább a kemény, határozott fellépést a palesztin terrorszervezetek ellen, ha igényt tart még rá, hogy a közel-keleti diplomáciában tényezőként számoljanak vele. A hétvégi véres terrorcselekmények után a hétfői izraeli lapok szabályos propagandaössztüzet zúdítanak Arafatra.
A legfigyelemreméltóbb Mose Kacav államfőnek a The Jerusalem Post által az interneten is közzétett írása, amely az "Arafat katasztrófába vezeti népét" címmel jelent meg. Nehezen hihető, hogy az elnök a kegyetlen akciók miatti hirtelen felindulásában ragadott volna tollat, gyanítható, hogy írása hosszabb egyeztetések után már csak a megjelenésre alkalmas időpontra várt.

Kacav elnök emlékeztet rá, hogy Arafat ugyan 1993-ban, az oslói egyezmény megkötésekor vállalta a terrorizmus elleni fellépést, de "nem változott stratégiai megközelítése, továbbra is diplomáciai eredmények elérésének eszközét látja a terrorizmusban". Kacav értékelése szerint azonban a palesztin vezető érzéketlen népe szenvedésére, újabb eredmények elérése helyett katasztrófába vezeti a palesztinokat.

- Az izraeli közvéleményben felmerült a kérdés - folytatódik Kacav írása -, hogy lehetséges-e megállapodásra jutni Arafattal. Ő a felelős a vérontásért, ezért nem lehet partner a békefolyamatban.

A továbbiakban a kérdés szélesebb, nemzetközi vonatkozásairól írva úgy vélekedik, hogy "a terrorizmus elleni harc, amint azt a szabad világ vezetője, az Egyesült Államok megmutatta, legitim küzdelem".

Mose Kacav szerint Arafat "hagyja, hogy a táborában lévő szélsőségesek az erőszak irányába vezessék, ahelyett, hogy ő vezetné a palesztinokat helyesebb ösvényre. (Arafat) Felelőtlen, és az egész térséget veszélyezteti."

Az államfő megállapítja, hogy a Palesztin Hatóság elnöke egyidejűleg "beszél hideget-meleget. Rengeteg ígérete dacára a palesztin biztonsági közvetlenül neki felelős tagjai közül többen belekeveredtek a terrortámadásokba".

Végezetül Izrael államfője leszögezi, hogy a nemzetközi közösség képes befolyást gyakorolni Arafatra a terror megállítása érdekében. Szerinte a palesztin vezető tudomására kell hozni, hogy amíg a terror folytatódik, a nemzetközi közösség nem létesít vele diplomáciai kapcsolatot. - Ha, Isten ments, térségünkben sikert ér el a palesztin terror, nem lesz biztonságos hely a világban - fest fel sötét jövőképet az izraeli elnök.

Lejárt a határidő

Ugyancsak hétfőn a várható eseményeket mérlegelve a Ha'arec című napilap a biztonsági kabinet tervezett ülése kapcsán megemlíti, hogy a testület hét keményvonalas jobboldali tagja Arafat megbuktatását szorgalmazza, míg a másik hét tag által javasolt lépéseknek éppen Arafat pozíciójának aláásása szabja meg a határt. Mint a lap az izraeli miniszterelnök washingtoni látogatása kapcsán utal rá, Saron szerint Izrael nem várja Arafattól, hogy fellépjen a terrorizmus ellen. Már csak azért sem, mert Izrael közvetlenül felelősnek tartja a jelenlegi terrorhullám miatt.

Az amerikai diplomácia vezetője sem vélekedik alapvetően másként. Mint Powell külügyminiszter a CBS televízióban kifejtette, Arafat lényegesen többet tehetne a kezében lévő hatalom birtokában, mint amennyit tesz. - Most kell lejártnak tekinteni a határidőt - mondta Arafatnak címezve szavait, határozott fellépést követelve tőle.

Arafat keze véres

Ugyancsak a Ha'arecben "Ideje ultimátumot intézni Afarathoz" címmel jelent meg vezércikk. - Lehet szó a Hamászról, az Iszlám Dzsihádról vagy a Népi Frontról, mindegy ki vállalja hivatalosan magára ennek vagy annak a támadásnak az elkövetését, Arafat az, akinek véres a keze. Felelős egyfelől azért, mert tudja, kik a felelősök, másfelől azért, mert bátorítja izraeliek vérének kiontását, hiszen ez része stratégiájának: 'vérrel és tűzzel' elnyerni egy államot- írja a kommentátor. A cikk idézi a volt amerikai nagykövetet, Ned Walkert, aki szerint Arafat kötődik a terrorista csoportokhoz, és felelős a gyűlölet kultúrájáért és az erőszakért.

- Ez a terrorhullám nem éppen egy Pearl Harbor, amely után hadat kellene üzenni a Palesztin Hatóságnak. De elég közel áll az ikertornyok elleni támadáshoz, így megkívánható bármely országtól, hogy kellő komolysággal reagáljon.

A kommentár végül így fordul Jasszer Arafathoz: - Vagy kézbe veszi ön az ügyeket, és felszámolja a terroristák infrastruktúráját, vagy mi tesszük ezt meg ön helyett.