Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Veszélyben az izraeli nagykoalíció

2001.12.04. 09:19
Simon Peresz külügyminiszter és Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter kivonult az izraeli kormány kedd hajnalig tartó, maratoni üléséről, és Peresz kijelentette: fontolóra veszi, hogy az Izraeli Munkapárt a jövőben részt vegyen-e a nemzeti egységkormányban.
A külügyminiszter és a védelmi tárca vezetője azért távozott a kormány üléséről, mert Ariel Saron miniszterelnök elutasította azt a javaslatukat, hogy adjanak további lehetőséget Jasszer Arafat palesztin vezetőnek a rendteremtésre a palesztin területeken, határidőt szabva neki.

Az izraeli kormányfő az ülésen kijelentette: Arafat a felelős az utóbbi napokban történtekért, vagyis a terrorista akciókért. A kormány Arafat elitalakulatát, a 17-es Erőt, valamint a Fatah mozgalom katonai szárnyát terrorista csoportnak nyilvánította és a Palesztin Hatóság egészét a terrorizmus támogatásával vádolta. Palesztin részről határozottan visszautasították az izraeli vádakat.

Keményebb fellépés a palesztinok ellen

Az azóta Bukarestben tartózkodó Peresz kijelentette, hogy a kormány határozata eszköz lehet a Palesztin Hatóság szétverésére. A külügyminiszter a hangsúly az erő alkalmazása felé tolódna és kevés remény maradna politikai megoldásra. Peresz kifogásolta, hogy nem vették figyelembe az Izraeli Munkapártnak a szavazás rendjére vonatkozó javaslatát, ezért nem maradt más választás, mint távol maradni a szavazástól. A munkapárt ülést tart arról, hogy milyen lépéseket tesz a jövőben.

Az izraeli diplomácia vezetője még hétfőn azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak és Európának kulcsszerepe van a közel-keleti béke helyreállításában, miután figyelmeztették Arafatot, hogy nem tűrik el a terrorista eszközök további alkalmazását. Ő maga is felszólította a palesztin vezetőt, hogy haladéktalanul tartóztassa le azokat, akiknek köze volt a legutóbbi merényletekhez és akik a jövőben ilyen akciókat hajtanak végre.