Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Izrael tárgyalna Szíriával

2004.01.11. 21:54
Ha felhagy a terrorizmus támogatásával, Izrael tárgyalóasztalhoz ülne Damaszkusszal. Titkos tárgyalások folynak más arab országokkal is, állítja a külügyminiszter.
Izrael kész tárgyalni Szíriával és kifejezetten óhajtja a kapcsolatfelvételt, amennyiben Damaszkusz felhagy a terrorizmus támogatásával - jelentette ki vasárnap Ariel Saron izraeli miniszterelnök, miután külügyminisztere a két ország közötti titkos tárgyalásokról nyilatkozott.

Az izraeli kormányfő sajtóértekezleten kijelentette, Szíriának fel kell hagynia a terrorizmus támogatásával. Ha ez megtörténik, Izrael nagyon boldogan és előfeltételek nélkül kész tárgyalásokat kezdeni. Saron külföldi újságírók előtt utalt arra, hogy Szíria, kinyilvánított tárgyalási szándéka ellenére, támogatja a libanoni székhelyű Hezbollahot, azt a szervezetet, amely rajta van a terrorista szervezetek Egyesült Államok által összeállított listáján.

A miniszterelnök vasárnapi sajtóértekezletén azt is bejelentette, hogy országa kész a béketárgyalásokra minden más arab országgal is, amelyik akarja ezt.

Izraeli katonai források korábbi közlése szerint azok a szíriai repülőgépek, amelyek segélyszállítmánnyal repültek a földrengés által sújtott Iránba, a Hezbollahnak szánt fegyverekkel tértek vissza onnan. Irán visszautasította ezeket az állításokat.

Titkos tárgyalások

Szilvan Salom vasárnap elismerte: voltak titkos tárgyalások Izrael és Szíria között, de amikor azokról az információkat kiszivárogtatták, megszakadtak. A titkos tárgyalások, mint mondta, több hónappal ezelőtt folytak. A külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy jelenleg is tárgyalnak bizonyos, általa meg nem nevezett arab országokkal.

Salom azután nyilatkozott a tárgyalásokról, hogy Szíria kapcsolatfelvételt javasolt a két ország között és elterjedtek - egyelőre meg nem erősített - hírek Izrael és Líbia titkos kapcsolatfelvételéről.

Mindent megtennénel

Izrael és Szíria 2000-ben közel állt egy békemegállapodáshoz, amelyben Izrael lemondott volna az általa 1967-ben elfoglalt Golán-fennsík jelentős részéről, de egyezség végül nem született.

Bassár el-Aszad szíriai elnök azóta többször kezdeményezte a tárgyalások felújítását, de az izraeli vezetés megosztott volt a kérdésben. Benjamin Nentanjahu pénzügyminiszter a kapcsolatfelvétel mellett érvelt, más politikusok, köztük Ariel Saron miniszterelnök, megkérdőjelezték Damaszkusz tárgyalási szándékának őszinteségét.

Salom most kijelentette: Izrael mindent megtenne azért, hogy békemegállapodást érjen el Szíriával és a szomszédos Libanonnal, ahol Szíria jelentős befolyással rendelkezik.