Oszkár
20 °C
29 °C

Iráni atomlétesítményeket bombázna Izrael?

2003.10.13. 16:23
A köd leple alatt precízen összehangolt izraeli F-16-osok rombolhatják le az iráni atomlétesítményeket - írja a Spiegel. A történelmi ismereteket sem nélkülöző koncepció visszafogottnak nevezett fenyegetőzést váltott ki Iránból.
Irán "minden erejével" szembeszállna egy izraeli támadással - reagálta az iráni kormányszóvivő. A Spiegel német hetilap értesülései szerint az izraeli titkosszolgálatot két hónapja kapott utasították az iráni atomlétesítmények lerombolásának megtervezésére.

Megszokot felvetés, megszokott válasz

"Hozzászoktunk már ehhez az ostoba izraeli retorikához, és még válaszra sem tartjuk méltónak. Izrael tudja, hogy nem lenne szabad garázdálkodnia velünk" - reagált a lapban megjelentekre Abdullah Ramezanzadeh szóvivő.

Kalandregény

A tervek szerint az atomipari létesítményeket F-16-os vadászbombázókkal támadnák, a gépek mintegy fél tucat célpontot rombolnának le "egyidejűleg és teljesen" - írja a Spiegel. A terv kémregényes eleme, hogy a gépek ködös időben hajtanák végre akciójukat. Meglepő, hogy a lap értesülései szerint a titkosszolgálat nehéznek tartja a célpontok egyidejű lerombolását.

Az elképzelés hátterében az 1981-es Babilon-hadművelet állhat. Akkor az izraeli légierő nem sokkal az építés befejezése előtt porig rombolta az iraki atomprogram kulcselemét, az Osirak erőművet.