Ödön
2 °C
11 °C

Lemond Ehud Olmert

2008.09.21. 10:54
Az izraeli miniszterelnök hivatalosan is bejelentette távozását, bár lemondását még nem nyújtotta be az államfőnek.

A többszörös korrupciós botrányba keveredett Ehud Olmert az izraeli kormány vasárnapi ülésén közölte, hogy távozik a miniszterelnöki posztról. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy mikor nyújtja be hivatalosan is a lemondását Simon Peresz államfőnek.

Olmert és kormánya az új kabinet megalakulásáig ügyvezetőként a helyén marad. A lemondás hivatalos benyújtása után az államfő várhatóan Cipi Livnit, az izraeli kormánypárt, a Kadima szerdán megválasztott új elnökét kéri fel kormányalakításra. Livninek hat hete lesz, hogy megalakítsa kabinetjét. Ha ez nem sikerül, választások következnek.

A Kneszetben a Kadima a Munkapárttal együtt alkotja a kormánykoalíciót, ám nem biztos, hogy a szövetség fenntartható. A kormányoldal a 120 képviselői helyből 61-et tudhat magáénak. Mivel a parlamenti erőviszonyok egyre kevésbé tükrözik a választói preferenciákat, több párt is a mandátumok újraosztásában érdekelt.

Nem biztos, hogy a befolyásos és népszerű Livni akkor jár a legjobban, ha a mostani, kiegyensúlyozott parlamenti mandátumarányok mellett alakít kormányt: a választásokat követően a Kadima-frakció megerősödhet, és az új miniszterelnök kevesebb kompromisszummal, erősebb kézzel próbálhatná előmozdítani a politikája centrumába helyezett izraeli-palesztin békefolyamatot. Több megfigyelő ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy a jelenlegi erőviszonyok mellett jön létre az új kormány.

Livninek most a legnagyobb fejfájást az okozza, hogy a Kadima szerdai elnökválasztása nyomán az épp hogy alulmaradt Saul Mofaz csapatából többen hivatalos vizsgálatot sürgetnek, mert szerintük bűncselekménnyel határos visszaélések történhettek. Az ilyen ügyekben illetékes izraeli főszámvevő még nem döntött, hogy vizsgálatot indít-e. Az ügy mindenesetre nem jön jól Livninek, aki friss győzelme után szeretne mihamarabb pártegységet, azaz erőt felmutatni, hogy meggyőzze politikai partnereit és a választókat: alkalmas a kormányzásra.

A Kneszet mandátuma 2010-ig szól. Ha előrehozott választásokat kell kiírni, arra leghamarabb januárban kerülhet sor. A korrupcióba hónapokkal ezelőtt belebukott Olmert még sokáig a helyén maradhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?