Ágnes
-1 °C
2 °C

Megsértette a tűzszünetet Izrael?

2006.08.19. 11:45
Izraeli helikopteres akciót vert vissza a Hezbollah síita fegyveres szervezet szombaton hajnalban a kelet-libanoni Baalbek közelében, állítják libanoni források. Kofi Annan eközben biztosította az ENSZ tagállamokat, a békefenntartók erők nem fognak háborúba bocsátkozni sem Izraellel, sem Libanonnal, sem a Hezbollah síita szervezettel.

Az al-Manar nevű Hezbollah tv-csatorna szerint egy izraeli kommandó szállt le a Baalbektől 15 kilométerre nyugatra fekvő Budai falu mellett és az egység a település felé tartott, de a síita szervezet harcosai visszavonulásra kényszerítették őket.

Izrael nem reagált

Az akció hírét egy névtelenséget kérő libanoni katonai szóvivő is megerősítette. Közlése szerint két izraeli helikopter két Hummer típusú katonai járműt helyezett le Afkában, a Libanon-hegy oldalában. Az izraeli katonák egy iskolát támadtak meg a helikopterek támogatásával, miközben harci gépek a síita milícia állásait bombázták. Az akció végén a helikopterek elszállították a katonákat és a két Hummert.

Baalbek felett, amely a Hezbollah egyik bázisának számít, az al-Manar szerint már előzőleg több berepülést hajtott végre az izraeli légierő szombatra virradóra. Az izraeli hadsereg szóvivője egyelőre sem megerősíteni, sem megcáfolni nem volt hajlandó a támadás hírét.

Libanon a tűzszünet megsértésével vádolja Izraelt

A libanoni kormányfő szerint a Biztonsági Tanács (BT) által meghirdetett tűzszünet nyílt megsértése a szombat hajnali izraeli helikopteres akció, és ezért az ügyben az ENSZ főtitkárához fordul. Fuad Szinjóra hangoztatta, hogy ha országa követne el hasonló hadműveletet, akkor a BT bizonyára szigorú szankciókat rendelne el ellene.

Libanon első embere vélte, Izrael az akcióval a Hezbollah libanoni síita szervezetet akarta provokálni, hogy az visszavágjon, illetve hogy kudarcba fulladjon a libanoni hadsereg telepítése az ország déli körzeteibe. A libanoni miniszterelnök bizonyos abban, hogy a Hezbollah kellően tudatos, felismeri az (izraeli) összeesküvést és tartózkodik a válaszcsapástól.

Annan toboroz

A libanoni békefenntartó erőkben való részvételre szólította fel az ENSZ tagállamait pénteken Kofi Annan főtitkár jelentésében, egyúttal biztosítva őket: a világszervezet zászlaja alatt felsorakozott erők nem fognak háborúba bocsátkozni sem Izraellel, sem Libanonnal, sem a Hezbollah síita szervezettel.

A főtitkár leszögezte: nem erővel kell megoldani azt, amit tárgyalásokon és libanoni belső konszenzussal lehet elérni. Számos ország ugyanis attól tart, hogy az ENSZ-erőket a Hezbollah lefegyverzésére akarják felhasználni, ahogyan azt egy 2004. szeptemberi BT-határozat előirányozta volna.

Eddig Olaszország és Finnország jelezte konkrét részvételi szándékát. A világszervezet egy 3500 fős nemzetközi előőrsöt akar augusztus 28-ig Dél-Libanonba küldeni a tűzszünet biztosítására, majd további 3500 főt vezényelnének oda október 5-ig, és az utolsó hullámmal november 4-ig még 3000 katona érkezne.

Fájdalmas kompromisszumok

Annan szerint a helyzet továbbra is nagyon törékeny, ezért felszólította a szembenálló feleket, hogy változtassák a tűzszünetet tartós fegyvernyugvássá. Az ENSZ főtitkára történelmi lépésnek nevezte a libanoni erők bevonulását Dél-Libanonba, de hozzátette: bebizonyosodott, hogy a libanoni hadseregnek jelentős segítségre van szüksége a gyors és hatékony csapatmozgásokhoz.

A 14 oldalas jelentésben, amelyet hétfőn vitat meg a BTm Annan felszólította Izraelt és Libanont: kössenek "fájdalmas kompromisszumokat", engedjék szabadon az elrabolt izraeli katonákat, és állapodjanak meg az Izraelben fogva tartott libanoniak szabadon engedéséről.

A főtitkár a Libanonnak nyújtandó segítség felgyorsítása érdekében sürgette a zsidó államot: oldja fel a Libanonnal szembeni tengeri és légi blokádot, "amint lehetséges". Emlékeztetett arra, hogy a libanoni települések és az infrastruktúra jelentős károkat szenvedett: becslések szerint 15 ezer lakás semmisült meg és 140 hidat ért találat.