Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Kettős buszrobbantás Izraelben

2004.08.31. 15:10
Öngyilkos merénylők pokolgépes merényletet követtek el két izraeli autóbusz ellen. A robbantásoknak legalább tizenöt halálos áldozata van. Hónapok óta ez volt a legsúlyosabb palesztin támadás Izrael állam területén, utoljára március 14-én robbantottak palesztin milicisták.
Már legkevesebb tizenöt halottja van a dél-izraeli Beér-Sevában elkövetett két buszrobbantásnak a két öngyilkos merénylőn kívül - közölték izraeli tévéállomások kedden délután.

A Hamász vállalta

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet jelentkezett a dél-izraeli Beér-Sevában kedden végrehajtott merényletek elkövetőjeként. A szélsőséges szervezet fegyveres szárnyát, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádokat nevezte meg az öngyilkos robbantások elkövetőjeként egy ismeretlen telefonáló az egyik hírügynökségnek. A Hamász egyúttal a ciszordániai Hebronban terjesztett röpcédulákon is elismerte, hogy emberei hajtották végre a két autóbusz elleni kettős merényletet.

A szélsőséges szervezet a robbantásokat megtorlásnak nevezte azért, hogy az izraeli hadsereg idén tavasszal végzett a szervezet alapítójával és szellemi vezérével, Ahmed Jaszin sejkkel, majd a Hamász új vezetőjévé választott Abdel-Aziz Rantiszival is. A Hamász több tucat Izrael-ellenes öngyilkos merényletet követett el az elmúlt négy év folyamán.

Tizenkét áldozat

Az első jelentések szerint legalább tizenkét ember életét vesztette a Beér-Seva dél-izraeli városban, amikor tíz perccel három előtt öngyilkos merénylők pokolgépes merényletet követtek el két autóbusz ellen. A robbanások az önkormányzati épülettől nem messze, egy bevásárlóközpont közelében történtek. Az egyik busz kiégett, a másiknak az ablakai törtek ki a a robbanás következtében - írja a BBC.

A mentőalakulatok közlése szerint az egymást perceken belül követő két robbanásban a halálos áldozatok mellett harmincöten megsérültek, közülük legalább tizenkettő állapota súlyos. Sajtójelentések beszámoltak egy harmadik, a belvárosi bevásárlóközpontnál történt robbanásról is, de újabb híradások szerint ez vaklármának bizonyult.

Az izraeli katonai rádió szerint a robbantásokat palesztin öngyilkos merénylők követték el, palesztin források ezt a libanoni Hezbollah szervezet tévéjének megerősítették. Saeb Erekat, palesztin miniszter közleményben ítélte el a civileket támadó robbantásokat.

Újraéledő erőszak

Hónapok óta ez volt a legsúlyosabb palesztin támadás Izrael állam területén, utoljára július 11-én röpítettek a levegőbe egy izraeli buszt Tel-Avivban, akkor egy nő veszítette életét. Azt megelőzően március 14-én robbantottak palesztin milicisták Izraelben, akkor tizenegyen meghaltak az izraeli kikötővárosban, Asdodban.

Kedden délelőtt az izraeli védelmi erők őrizetbe vettek egy palesztin férfit a gázai övezetben, aki robbanóanyaggal a testén próbált belépni az országba. Az erőszakhullámot korábban elkerülő Beér-Seva városa negyven kilométerre található a szigorúan őrzött határtól - írja a haaretzdaily.com.  • Vennék
  • Hírek