Gusztáv
-4 °C
1 °C

Izrael cáfolja a kivonulást

2003.06.27. 13:43
Az izraeli védelmi minisztérium cáfolta azt a kora reggeli palesztin bejelentést, miszerint megegyeztek volna az izraeli hadsereg azonnali kivonulásáról a Gázai övezet északi részéről, illetve a ciszjordániai Betlehem városából. Ehelyett újabb tárgyalási fordulók várnak a felekre.
Az izraeli védelmi minisztérium szóvivője pénteken cáfolta azt a palesztin bejelentést, miszerint a felek megállapodást kötöttek volna az izraeli hadsereg azonnali kivonulásáról a Gázai övezet északi részéről, illetve a ciszjordániai Betlehem városából.

Határozottan cáfolták

Egy magas rangú palesztin biztonsági tisztségviselő az AFP hírügynökségnek pénteken a megállapodás megszületéséről számolt be, amely szerint az izraeli csapatok kivonását követően a Gázai övezet északi részén és a ciszjordániai Betlehem városában a Palesztin Hatóság látja majd el a biztonsági feladatokat. A neve elhallgatását kérő palesztin tisztségviselő elmondta azt is, hogy az izraeliek beleegyeztek a gázai északi-déli főútvonal újranyitásába, valamint épületek lerombolásának és a célzott támadásoknak a beszüntetésébe.

Más palesztin források szerint a felek szót ejtettek még a palesztin foglyok kérdéséről és a palesztin munkavállalók szabad utazását korlátozó izraeli tilalom feloldásáról is. A tárgyalások hírét vezető izraeli biztonsági források is megerősítették, azonban a megegyezés létrejöttét az izraeli védelmi minisztérium szóvivője határozottan cáfolta.

Újabb fordulók

A péntekre virradóra folytatott tárgyalásokon palesztin részről Mohammed Dahlán belbiztonsági miniszter jelent meg, az izraeli felet pedig Ámosz Gilad tábornok, a hadseregnek a megszállt területeken való tevékenységét összehangoló parancsnoka képviselte. A megbeszélésen jelen volt még Dan Kurtzer, az Egyesült Államok izraeli nagykövete és John Wolf, a közel-keleti béketerv megvalósítását felügyelő amerikai tisztségviselő.

Egy magas rangú palesztin tisztségviselő tájékoztatása szerint a pénteki nap folyamán még újabb tárgyalási fordulót tartanak - írta a Reuters.