Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Őrizetbe vették a palesztin kormányfő helyettesét

2006.08.19. 12:17
Izraeli katonák szombat hajnalban Rámalláhban őrizetbe vették Nászer as-Sár palesztin miniszterelnök-helyettest. A palesztin főtárgyaló elítélte az akciót.

A katonák hajnali fél ötkor betörtek a kormányfő-helyettes házába, majd magukkal vitték a férfit - közölte a politikus felesége. Az izraeli hadsereg megerősítette a letartóztatás hírét, mondván, hogy az "a Hamász radikális mozgalom elleni harc része".

Őrizetben a palesztin parlament

Azóta, hogy szélsőséges palesztin szervezetek június végén fogságba ejtettek egy izraeli katonát, a zsidó állam hadserege folyamatosan támadja a Gázai övezetet, és valóságos hajtóvadászatot indított a Hamász szervezet vezette palesztin kormány tagjai ellen. Sár is bujkálni kényszerült, és mint felesége elmondta: a politikus ritkán tartózkodott otthonában.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló elítélte az akciót. "A letartóztatás aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek célja létrehozni egy nemzeti egységkormányt Mahmúd Abbász elnök programjának megvalósítására" - nyilatkozta. Erekát követelte Sár, az augusztus 5-én őrizetbe vett Abdel-Azíz Duejk, a palesztin parlament elnöke, valamint 64 további Hamász-tag azonnali szabadon bocsátását. Ez utóbbiak között nyolc miniszter és 26 képviselő volt.