Ödön
1 °C
11 °C

Kormányválság Izraelben: távoznak a munkapárti miniszterek

2002.10.30. 20:30
Benyújtották lemondásukat szerda este az izraeli kormány munkapárti tagjai, miután kudarcot vallottak a nemzeti egységkormány fenntartását célzó tárgyalások. A 2001 márciusa óta működő egységkormányt a palesztin területeken létesített zsidó telepek költségvetési támogatása körüli vita sodorta összeomlásba. Benjamin Ben Eliezer védelmi miniszter még hétfőn közölte: pártja elutasítja a 2003-as költségvetést, ha a Likud párti miniszterelnök, Ariel Saron nem egyezik bele a telepek tervezett 150 millió dolláros támogatásának csökkentésébe.
Benyújtotta lemondását szerda este Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter és az általa vezetett ellenzéki Munkapárt többi hét minisztere, miután kudarcot vallottak a zsidó telepek költségvetési támogatásáról folytatott tárgyalások.

Válaszul a munkapárti miniszterek lemondására Ariel Saron Likud párti miniszterelnök a knesszetben kijelentette: továbbra is ő fogja vezetni az országot "józanul és felelősségteljesen" - azt sugallva ezzel, hogy nem törekszik előrehozott választások kiírására.

Mégis megszavazták a költségvetést

Röviddel a Munkapárt kormányból való kilépése után a törvényhozás a munkapárti nem-szavazatok ellenére biztos többséggel (67 szavazattal 45 ellenében) megszavazta a 2003-a költségvetés első olvasatát.

Szilván Salom Likud párti pénzügyminiszter a hétfő óta tartó pártközi tárgyalások kudarca után úgy fogalmazott, hogy a munkapárti miniszterek távozása "a nemzeti egységkormány végét jelenti". Saron és ő egyaránt azzal vádolta meg a Munkapárt vezetőit, hogy stratégiai, politikai döntést hoztak az Izrael számára létfontosságú nemzeti egységkormány szétrobbantásáról, s nem törekedtek őszintén kompromisszumra.

A miniszterek lemondása hivatalosan 48 óra elteltével válik véglegessé.

A jobb és baloldali pártokat tömörítő egységkormányt - amely a második palesztin intifáda elleni határozott katonai fellépés támogatására alakult meg 2001 márciusában - a palesztin területeken létesített zsidó telepek finanszírozása körül támadt vita sodorta az összeomlás szélére. Ben Eliezer még hétfőn közölte: pártja elutasítja a 2003-as költségvetést, ha a Likud párti miniszterelnök, Ariel Saron nem egyezik bele a telepek tervezett 150 millió dolláros támogatásának csökkentésébe.

Hiába szavaztak nemmel

Lemondólevelének benyújtása után Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter felszólította pártja parlamenti képviselőit, hogy egységesen nemmel szavazzanak a költségvetés első olvasatban tartandó, legutóbb szerda estére halasztott szavazásán.

Megfigyelők már korábban is úgy vélték, hogy a munkapárti "nem" esetében is van remény a költségvetés megszavazására, ha Saron meg tudja nyerni a szélsőségesen nacionalista pártok támogatását.

A büdzsé első olvasatban történt sikeres megszavazásával egyelőre elhárult annak a veszélye, hogy Saron kormányfőnek előrehozott parlamenti választások kiírását kelljen kérnie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?