Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Kormányválság Izraelben: távoznak a munkapárti miniszterek

2002.10.30. 20:30
Benyújtották lemondásukat szerda este az izraeli kormány munkapárti tagjai, miután kudarcot vallottak a nemzeti egységkormány fenntartását célzó tárgyalások. A 2001 márciusa óta működő egységkormányt a palesztin területeken létesített zsidó telepek költségvetési támogatása körüli vita sodorta összeomlásba. Benjamin Ben Eliezer védelmi miniszter még hétfőn közölte: pártja elutasítja a 2003-as költségvetést, ha a Likud párti miniszterelnök, Ariel Saron nem egyezik bele a telepek tervezett 150 millió dolláros támogatásának csökkentésébe.
Benyújtotta lemondását szerda este Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter és az általa vezetett ellenzéki Munkapárt többi hét minisztere, miután kudarcot vallottak a zsidó telepek költségvetési támogatásáról folytatott tárgyalások.

Válaszul a munkapárti miniszterek lemondására Ariel Saron Likud párti miniszterelnök a knesszetben kijelentette: továbbra is ő fogja vezetni az országot "józanul és felelősségteljesen" - azt sugallva ezzel, hogy nem törekszik előrehozott választások kiírására.

Mégis megszavazták a költségvetést

Röviddel a Munkapárt kormányból való kilépése után a törvényhozás a munkapárti nem-szavazatok ellenére biztos többséggel (67 szavazattal 45 ellenében) megszavazta a 2003-a költségvetés első olvasatát.

Szilván Salom Likud párti pénzügyminiszter a hétfő óta tartó pártközi tárgyalások kudarca után úgy fogalmazott, hogy a munkapárti miniszterek távozása "a nemzeti egységkormány végét jelenti". Saron és ő egyaránt azzal vádolta meg a Munkapárt vezetőit, hogy stratégiai, politikai döntést hoztak az Izrael számára létfontosságú nemzeti egységkormány szétrobbantásáról, s nem törekedtek őszintén kompromisszumra.

A miniszterek lemondása hivatalosan 48 óra elteltével válik véglegessé.

A jobb és baloldali pártokat tömörítő egységkormányt - amely a második palesztin intifáda elleni határozott katonai fellépés támogatására alakult meg 2001 márciusában - a palesztin területeken létesített zsidó telepek finanszírozása körül támadt vita sodorta az összeomlás szélére. Ben Eliezer még hétfőn közölte: pártja elutasítja a 2003-as költségvetést, ha a Likud párti miniszterelnök, Ariel Saron nem egyezik bele a telepek tervezett 150 millió dolláros támogatásának csökkentésébe.

Hiába szavaztak nemmel

Lemondólevelének benyújtása után Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter felszólította pártja parlamenti képviselőit, hogy egységesen nemmel szavazzanak a költségvetés első olvasatban tartandó, legutóbb szerda estére halasztott szavazásán.

Megfigyelők már korábban is úgy vélték, hogy a munkapárti "nem" esetében is van remény a költségvetés megszavazására, ha Saron meg tudja nyerni a szélsőségesen nacionalista pártok támogatását.

A büdzsé első olvasatban történt sikeres megszavazásával egyelőre elhárult annak a veszélye, hogy Saron kormányfőnek előrehozott parlamenti választások kiírását kelljen kérnie.