Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Izrael és Szíria béketárgyalásokat kezdett

2008.05.21. 13:13
Hétfő óta folynak tárgyalások a törökországi Ankarában Szíria és Izrael között, bár a két ország csak közvetítőkön keresztül érintkezik egymással. A szíriai elnök szerint Izrael hajlandó lemondani a Golán-fennsíkról a Szíriával való békéért cserébe.

Izrael és Szíria közvetett béketárgyalásokat kezdett Törökország bevonásával, jelentette be szerdán az izraeli miniszterelnöki hivatal. A közlemény, amely az első hivatalos izraeli megerősítése a két ország közötti érintkezéseknek, hangsúlyozza, a felek kinyilvánították szándékukat a nyílt, jóhiszemű tárgyalások folytatására, amelyeknek célja, eljutni egy átfogó békemegállapodáshoz.

A tárgyalások hírét Ankara és Damaszkusz is megerősítette. Izrael és Szíria képviselői Isztambulban tárgyalnak közvetve, Törökország közreműködésével, mondta az ankarai külügyminisztérium egyik neve elhallgatását kérő tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek. A vendéglátó országot Feridun Sinirlioglu, a külügyminisztérium másodtitkár-helyettese képviseli a megbeszéléseken, tette hozzá. A CNN-Türk török hírtelevízió is hangsúlyozta jelentésében, hogy az izraeli és szíriai tisztségviselők nem ülnek egy tárgyalóasztalnál.

Az izraeli média arról számolt be, hogy Salom Turjman és Joram Turbowitz, Ehud Olmert kormányfő két közeli tanácsadója kedd óta Ankarában tartózkodik, és török vezetőkkel tárgyal a szíriai dossziéról.

Az elmúlt hónapokban többször is szerepelt a hírekben, hogy Izrael és Szíria Törökország közvetítésével kapcsolatba lépett. Áprilisban maga Bassár el-Aszad szíriai elnök is beszélt arról, hogy tavaly óta folyik a török közvetítés a béketárgyalások felújításáról, és hogy Ankara arról tájékoztatta őt, hogy Izrael kész kivonulni a Golán-fennsíkról a Szíriával való békekötésért cserébe.

Damaszkusz ragaszkodik hozzá, hogy Izrael adja vissza a Golán-fennsíkot, amelyet 1967-ben foglalt el, majd 1981-ben annektált. Az Egyesült Államok közvetítésével folyó béketárgyalások 2000-ben megszakadtak, miután a felek nem tudtak megállapodni az izraeli kivonulás mértékéről.