Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Szaddám helyettese vezeti az iraki lázadókat?

2003.10.30. 12:52
Bár korábban szervezetlen magánakcióknak tartották, újabban szervezettség jeleit véli felfedezni az Egyesült Államok az amerikai katonák elleni támadások mögött. Bizonyos értesülések szerint a terrortámadások irányítója Szaddám egykori helyettese lehet. A hadsereg titkos műveleteket indítana.
Szaddám Huszein helyettese állhat az iraki fegyveresek egyre gyakoribb támadásai mögött - írja a BBC. A hírcsatorna értesülései szerint az amerikai hadvezetés nyomozást indított bizonyos, erre utaló jelentések valóságtartalmának kiderítésére.

Szaddám helyettese parancsol

Értesülések szerint Izzat Ibrahim al-Duri, a bukott kormány második számú embere vezetheti a diktátor külföldi harcosokkal megerősített híveinek az amerikai megszállás elleni terrorháborúját. Ibrahim Szaddám diktatúrájának legmagasabb rangú, még mindig szökésben levő tisztviselője - írja a BBC.

Az amerikaiak sokáig tagadták, hogy az ellenük elkövetett támadások koordináltak lennének. Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló támadások azonban szervezett jellegre utalnak.

Javítanák a felderítést

A Pentagon a BBC-nek név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint egyelőre még nincs bizonyíték a volt vezető érintettségére. A hírcsatorna értesülései szerint az információ részben az al-Kaidával is szövetséges Anvar al-Iszlám terrorszervezet egyik közelmúltban elfogott tagjától származott.

A fokozódó támadások miatt az amerikai alakulatok összhaderőnemi parancsnoka, John Abizaid a titkosszolgálatok segítségét kérte - írja a BBC. A kémműveletek beindításától jobb felderítési eredményeket várnak.