Szilárda
0 °C
6 °C

Igazságot követel a braziloknak a kivégzett fiú anyja

2005.09.27. 10:33
"A brazilokkal nem szabad így bánni" - jelentette ki Londonba érkezése után Jean-Charles De Menezes édesanyja. A tévedésből szitává lőtt villanyszerelő családja hazugsággal vádolja a rendőröket, bár a Scotland Yard munkáját már brazil rendőrök is kivizsgálták és rendben találták.

Londonba érkezett a július 23-án terroristának nézett és ezért a nyílt utcán kivégzett Jean-Charles De Menezes családja. Menezesék útját a Scotland Yard fizette, írja a BBC.

Eltussolás

De Menezes a rendőrség eredeti állításai szerint gyanúsan viselkedett, menekült a rendőrök elől, ezért lőtte szitává egy civil ruhás nyomozó a stockwelli metróállomáson. Az ügyben indított független vizsgálat azonban ezzel ellentétes álláspontra jutott.

A Rendőrségi Panaszokat Vizsgáló Független Bizottság (IPCC) jelentésének kiszivárgott részletei szerint De Menezest egy rendőr már őrizetbe vette, amikor az odaérkező nyomozó közvetlen közelről nyolc golyót eresztett az ülő brazil fejébe.

A kiszivárgott jelentés arra is utalt, hogy a Scotland Yard megkísérelte eltussolni az ügyet. Ezt a vádat a londoni rendőrkapitány, Sir Ian Blair a kezdettől fogva tagadta, mint mondta, ő csak a terroristák utáni nyomozásnak akarta alárendelni a független vizsgálatot.

A múlt hónapban három brazil rendőri vezető érkezett Londonba, hogy kivizsgálja a nyomozás körülményeit. A brazilok nem találtak arra utaló nyomokat, hogy a Scotland Yard el akarta volna tussolni az ügyet.

Igazságot Brazíliának!

De Menezes családja ennek ellenére nem bízik a Scotland Yardban. "A rendőrség megpróbált félrevezetni minket, hazudtak nekünk. Ilyen eseteknek nem szabadna megtörténniük, ki kell mondani az igazságot" - nyilatkozta a BBC-nek Giovani da Silva, Jean-Charles fivére.

"Az igazságért jöttünk" - nyilatkozta De Menezes édesanyja, Maria Otone De Menezes. "A brazilokkal nem szabad úgy bánni, ahogy a fiammal tették. Tisztelettel kell bánni velük, bárhova is utazzanak" - nyilatkozta a BBC-nek.

Az IPCC amennyire teheti, a család elé kívánja tárni a független vizsgálat eredményeit. A vizsgálat egészét nem mutathatják be, mivel több részt is titkosítottak nemzetbiztonsági okokból, írja a BBC.