Valér
2 °C
8 °C

Arafatnak leállt a vese- és májműködése

2004.11.10. 21:36
Szerdán tovább súlyosbodott a palesztin vezető állapota, leállt vese- és májműködése is. Bár a palesztin vezetők szerint nincs ok Arafat halálhírét kelteni, a temetését egyes értesülések szerint már leszervezték.
Máj- és veseelégtelenségben szenved Jasszer Arafat palesztin elnök, közölte Nabíl Saat, a palesztin kormány külügyminisztere szerdán a ciszjordániai Rámalláhban.

Az elnök "nagyon kritikus szakaszban" van - mondta a miniszter. "A szíve egészen jól ver, s a tüdeje is működik, ezért nagyon nehéz egyelőre bármit is jósolni - nyilatkozott Saat a CNN amerikai hírtelevíziónak. - Nyilvánvaló azonban, hogy veséje és mája felmondta a szolgálatot." A miniszter később hozzátette, hogy Arafat agya is csak részlegesen működik az agyvérzés miatt.

A palesztin elnöknél egy gyulladás miatt keringési zavarok léptek föl, ami akadályozta az idős államférfi intravénás táplálását, s ez vezetett ahhoz, hogy agyvérzést kapott.

Szerda délelőtt még azt mondták palszetin források Arafatról, hogy létfontosságú szervei, szíve, mája, agya és tüdeje működik.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a palesztin vezetők nyilvánosan ugyan Arafat túlélési esélyeiről beszélnek, magánbeszélgetések során többük elismerte, hogy a vezér "halott".

Nincs szó eutanáziáról

Nabil Sat palesztin külügyminiszter
A palesztin vezetés szerint így felelőtlenség Arafat halálhírét kelteni. A vezér ugyan kómában van, de állapota visszafordítható, közölték. Arafat halálhíre legutóbb kedd délután röppent fel, miután a rébuszokban beszélő orvosok a vezér állapotának romlásáról, kómájának mélyüléséről számoltak be. Az Arafatot kezelő francia orvoscsoport csak annyira tájékoztatja a nyilvánosságot, amennyire ezt Szuha Arafat, a vezér felesége engedi. Így sem állapotáról, sem betegsége okairól nem derült ki pontosabb az elmúlt egy hétben.

"Semmi okot nem látok a haláláról terjedő pletykákra", jelentette ki Nabil Sat palesztin külügyminiszter. Sat egyben "szeretné kizárni az eutanázia lehetőségét is". "Isten akaratán és teste képességein múlik, hogy él-e, hal-e" jelentette ki.

A temetést már leszervezték

Bár a vezetők szerint Arafat állapota még hosszú ideig fenntartható, egy vezető iszlám vallási vezető Párizsba utazott, hogy szükség esetén a közelében lehessen. Leila Sahid, a Palesztin Hatóság párizsi képviselője szerint az imám "nem azért jött, hogy lekapcsolja az elnököt a gépekről, hanem azért, mert a haldokló mellett a helye". "Az iszlám szigorúan tiltja az eutanáziát", mondta. Sahid szerint a vezér állapota "válságos".

Az optimista publikus nyilatkozatoknak ellentmond az is, hogy a Palesztin Hatóság vezetői megállapodtak Egyiptommal, hogy Arafat gyászszertartását Kairóban tartják majd. "Egyiptomban tartjuk a temetést, ami után Arafat elnököt Ramalláhban helyezik végső nyugalomra", nyilatkozta a Reutersnek egy egyiptomi tisztviselő. Izraeli sajtóhírek szerint az izraeli kabinet is beleegyezett Arafat ramalláhi temetésébe.

Szerdán döntés született Arafat ideiglenes utódlásáról is. A vezér halála esetén Rauhi Fatuh, a palesztin parlament elnöke venné át a Palesztin Hatóság elnöki jogkörét, de már most gyakorolhatja a palesztin alkotmány értelmében a hivatali ügyek vitelét.