Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Arafat halálhírét keltették

2004.11.09. 16:24
A legfőbb palesztin vezetés és az Arafatot ápoló párizsi kórház is cáfolta a palesztin vezér halálhírét. Orvosai ugyanakkor elismerték, hogy Arafat állapota súlyosbodott, "mélyebb kómába esett". Egyes palesztin tisztviselők szerint már csak órák vannak hátra a vezető életéből.
"Arafat meghalt", jelentette egy neve elhallgatását kérő vezető palesztin tisztviselőre hivatkozva a Reuters. Az Arafatot meglátogatni szándékozó legfőbb palesztin vezetők és a vezért ápoló kórház cáfolta a hírügynökség értesüléseit. A kórház tagadta, hogy lekapcsolták volna az Arafatot életben tartó gépeket.

Jasszer Arafat "mélyebb" kómába esett, közölték korábban a kórházi források a BBC-vel. Az orvosok szerint a palesztin vezér állapota romlott, a változás "jelentős". Pontos diagnózist azonban továbbra sem közöltek, ahogy az sem ismert, mi okozza Arafat betegségét. Magukat megnevezni nem kívánó palesztin tisztviselők szerint a vezér életéből "már csak órák vannak hátra", jelentette a BBC.

Harcban állnak

A vezér állapotának romlása miatt a kórház szigorította a látogatási rendet, sokkal rövidebb viziteket engedélyezve csak Arafat hozzátartozóinak, írja a BBC. Mindeközben megérkezett Párizsba a palesztin vezetés delegációja. A Chirac francia elnököt meglátogató vezetők Arafatot is látni szeretnék, de ennél is inkább pontos információkat várnak a vezér hogylétéről.

Az Arafat döntési jogköreit megosztva gyakorló Ahmed Korei miniszterelnök és elődje, Mahmud Abasz Nabil Sat külügyminiszter és Ravi Fatuh parlamenti elnök társaságában érkezett Franciaországba hétfőn este. Látogatásuk egy ideig kérdéses volt, mivel az utódlási harcba Szuha Arafat, a vezér felesége is beszállt egy, az al-Dzsazírának adott érzelmes nyilatkozattal.

Pénzkérdés

Szuha Arafat azzal vádolta a palesztin vezetést, hogy a hatalomra törve gyakorlatilag még élve eltemetik férjét. A palesztin vezetők viszontvádjai szerint Szuha Arafat csak férje vagyona miatt aggódik. Arafat havi százezer dollár apanázst adott négy éve Párizsban élő feleségének. A pénz valószínűsíthetően a Palesztin Hatóság számára kiutalt nemzetközi támogatásokból származott.

A palesztin vezetés szerint Szuha Arafat miatt nem lehet tudni pontosat a vezér állapotáról. A kórház ugyanis csak a legközelebbi hozzátartozók által jóváhagyott információkat hozhatja nyilvánosságra.