Emma
9 °C
26 °C

Mérsékelt politikus lesz Irak új kormányfője

2005.02.22. 15:49
Mérsékelt politikust jelöl miniszterelnöknek az iraki választásokon nyertes vallásos síita pártszövetség. Ibrahim Dzsafari eddig alelnökként bizonyította, hogy képes együttműködni a szunnitákkal és az amerikaiakkal is.

Ibraihm Dzsafarit, Irak eddigi alelnökét jelöli miniszterelnöknek a választásokon nyertes iszlámista síita pártszövetség, az Egyesült Iraki Szövetség (UIA), jelentette a BBC. A posztra rajta kívül még Ahmed Csalabi, a pártszövetség színeiben induló Iraki Nemzeti Kongresszus elnöke pályázott a posztra. A háború előtti időszakban a Pentagon kedvencének számító emigráns politikus végül párttársai nyomására visszavonta a jelölését.

Nyugtató mérsékletesség

Ibrahim al-Dzsafari
A kormányfőjelölt,
Ibrahim al-Dzsafari

Dzsafari jelölése megnyugtatólag hathat az iszlámisták győzelme miatt aggódóknak. A huszonöt éve száműzetésben élő orvos vallásos létére is mérsékeltnek számít, személye - ahogy azt eddigi alelnöki megbízatása is jelzi - az amerikaiak számára is elfogadható.

Dzsafari kinevezése után a fő kérdés, hogy az Irakot nyolc évtizeden át uraló, az első szabad választásokat viszont részben a bojkott, részben a terroristák fenyegetése miatt kihagyó szunnita kisebbség milyen mértékű képviseletet kap az új hatalomban. Ijád Alávi, Irak eddigi, ideiglenes miniszterelnöke szerint amennyiben az új kormány nem a nemzeti egységet hirdeti, az könnyen az ország széteséséhez vezethet.

Egységet akarnak

"Minden iraki számára helyet kell találnunk a kormányban a nemzeti egység érdekében", jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Alávi. Az ideiglenes kormányfő pártja jól szervezett kampánya ellenére is csak a harmadik helyen végzett, mindössze negyven helyet szerzett a 275 tagú nemzetgyűlésben.

A parlamentben az UIA száznegyven helyet szerzett. A kormányalakításhoz 182 képviselő támogatására van szükség, a hiányzó szavazatokat a hetvenöt képviselőt delegáló kurd pártoktól várják. A kurdok a támogatás fejében az államelnöki posztra jelentették be igényüket.