Ervin
14 °C
22 °C

Republikánusok hackelték meg a demokraták számítógépeit

2004.03.06. 14:58
Két magasrangú republikánus tisztviselő hackelte meg a szenátusi demokraták számítógépeit - derült ki a szenátus nyomozása során. A hackereket az buktatta le, hogy a Bush bírójelöltjei elleni demokrata akciók terveit nem a legszalonképesebb stílusban tárgyaló dokumentumok később Bush kedvenc lapjában jelentek meg.
Két vezető republikánus tanácsadó hatolt be az amerikai Szenátus jogi bizottsága demokrata tagjainak komputereibe - állapította meg három hónapos vizsgálódás után a szenátus nyomozóirodájának vezetője. A pénteken nyilvánosságra került adatok szerint a republikánusok 2001-2003 között a demokraták 4670, főként a Bush elnök főbírójelöltjeinek megfúrását taglaló dokumentumát szedték le a bizottság számítógépeiről.

A dokumentumok egy részét - főként azokat, amik a Demokrata Párt és a liberális jogvédő szervezetek összejátszásáról szólnak - még a sajtónak is kiszivárogtatták - írja a Washington Post.

Elleste a jelszót

Az akciót két republikánus tisztviselő, a főbírói kinevezéseket előkészítő Jason Lundell és Manuel Miranda, a szenátus többségi republikánus frakciójának jogi főtanácsadója hajtotta végre. "Előre megfontolt bűntényről, lopásról van szó. Nem véletlenül tették, hanem hosszú időn át, rossz szándékoktól vezérelve" - jelentette ki az eset kapcsán Patrick Leahy, a jogi bizottság demokrata tagjainak vezére.

A nyomozás adatai szerint a gépfeltöréseket Lundell hajtotta végre, miután egy rendszergazdától elleste a jelszavakat. A szellemi vezér azonban Miranda volt, a nyomozás megállapításai szerint "több közvetett bizonyíték is utal érintettségére" - írja a Post

Gusztustalan harcmodor

William Pickle, a szenátus főnyomozója ugyan büntetőeljárást nem kezdeményezett, megállapításai azonban nagyban árthatnak a republikánusoknak. A jogi bizottságban amúgy is feltűnően rossz viszonyban voltak a republikánusok és a demokraták. Míg a republikánusok minden áron át akarták verni Bush elnök ultrakonzervatív főbírójelöltjeinek a kinevezését, a demokraták sem riadtak vissza az aljas befeketítésektől.

Nem véletlenül. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság bírái életük végéig betölthetik posztjukat, így ha Bush terve sikerült volna, hosszú időre egy republikánusokkal szimpatizáló testületet hozhatott volna létre. A kilenc főbíróból most is öten inkább a republikánusok felé hajlanak.

A szivárogtatás buktatta le a hackereket

A számítógéphackelésre utaló első jeleket tavaly novemberben fedezték fel, amikor is Edward Kennedy és Richard Durbin szenátorok tizennégy feljegyzése került nyilvánosságra a konzervatív Wall Street Journalban, a Bush-kormányhoz leginkább közel álló Washington Timesban és néhány konzervatív weboldalon. A feljegyzések a demokraták a bírók kinevezését megakadályozó terveit taglalták, olykor nem a legszalonképesebb nyelvezetben - írja a Post.