Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Mégsem közvetíthet Jesse Jackson?

2001.09.27. 19:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Egyesült Államok nem kíván alkudozni Oszama bin Laden kiadatásáról, így vélhetően a tálibok felkérése ellenére sem közvetít majd Jesse Jackson polgárjogi vezető a két ellenséges állam között.
Mohammed Omar molla, az Afganisztánban hatalmon lévő tálib mozgalom vezetője elfogadja Jesse Jackson amerikai polgárjogi vezető közvetítési ajánlatát - közölte csütörtökön a tálib kormány pakisztáni nagykövete. A diplomata azt állítja: nem a tálibok hívták meg Jesse Jacksont, hanem az amerikai politikus ajánlkozott fel, hogy kész közvetíteni, és ezt Omar molla elfogadta.

Nem tudni, kié az ötlet

Jackson szerdán egy rádióinterjúban jelentette be, hogy tárgyalásokra hívta az afganisztáni tálibok pakisztáni nagykövete. A polgárjogi vezető akkor még nem döntötte el, hogy igent mond-e a felkérésre. Ezután Jimmy Carter egykori amerikai elnök és Kofi Annan ENSZ-főtitikár véleményét kérte.

Jackson hátrál

Az NBC amerikai tévétársaságnak ugyanakkor Jackson úgy nyilatkozott, hogy nincs kedve Afganisztánba menni, meglepte, hogy éppen hozzá fordultak. Úgy tűnik a tálibok megoldást keresnek, mert nyakukon a kötél- mondta.

Az Egyesült Államok "nem alkuszik"

A CBS televíziónak Jackson arról beszélt, hogy amint eljutott hozzá a felkérésről szóló üzenet, azt továbbította Colin Powell amerikai külügyminiszterhez, akivel meg is beszélte annak tartalmát. Az ügyben tanácskozott Condoleezza Rice asszonnyal, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával is. A hivatalos álláspont szerint az Egyesült Államok nem kíván alkukba bocsátkozni Oszama bin Laden kiadatásáról. Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes egyik nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Jesse Jackson polgárjogi vezető bevonásával a tálibok csupán az időt akarják húzni.