Benedek
-4 °C
5 °C

Merénylet a dzsakartai Marriottban

2003.08.05. 15:16
Összeégett holttestek, lángokban álló gépkocsik. A véres merényletért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.
Számos ember életét vesztette abban a robbanásban, amely kedden a jakartai harminchárom emeletes Marriott luxusszálló alsó öt emeletét rongálta meg súlyosan. A Reuters szerint a robbanás a szálló alagsorában következett be. A robbanás után röviddel Dzsakarta polgármestere, Sutiyoso úgy nyilatkozott: "elég valószínű, hogy öngyilkos merénylet történt". Később Matori Abdul Jalil indonéz védelmi miniszter hivatalosan is bejelentette, hogy terroristák robbantottak. A rendőrfőnök szerint egy a hotel előtt parkoló Toyotába rejtett pokolgép robbant.

Utcán heverő holttestek

Tekintse meg felvételeinket
Fotó: EPA
Az AP hírügynökség információ szerint legalább tizenhárom ember vesztette életét, és száznegyvenkilenc megsebesült. A halottak között van egy holland, egy amerikai, egy ausztrál és egy malajziai állampolgár is. A BBC idézi a helyi El Shinta rádiót amely utcán heverő összeégett holttestről és több lángokban álló gépkocsiról számolt be. A hotel környékén több nagykövetség is van, amelyek ugyancsak megrongálódtak a robbanásban. Több hírforrás emlékeztet rá, hogy az USA indonéziai nagykövete az elmúlt hónapban a Marriott Hotelben ünnepelte a Függetlenség Napját.

Amerika ellen?

Hamzah Haz indonéz alelnök szerint a támadást vélhetően az indonéziai amerikai érdekek elleni akciónak szánták. Az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége élesen elítélte a merényletet, de a külképviselet szóvivője hangsúlyozta: Washington továbbra is bízik abban, hogy az indonéz kormány meg tudja fékezni a terrorizmust és megvédi az országban lévő amerikai érdekeltségeket. Hozzátette: továbbra is érvényes az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetése: amerikai állampolgárok csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Indonéziába. Ugyancsak elítélte a terrortámadást az ausztrál kormány.

Nem vállalta senki

A hatóságok a helyi Dzsemája Iszlamija terrorszervezetet sejtik a merénylet mögött, jóllehet hivatalosan még egy szervezet sem vállalta a felelősséget. Tavaly szeptemberben a jakartai amerikai nagykövetségnél egy bomba egy ember halálát okozta, idén áprilisban pedig egy pokolgépes támadás nyomán tizenegyen sebesültek meg a főváros repülőterén. A tavaly októberi bali merényletben, amelyet vélhetően az Al-Kaida szervezett, legalább 182 ember vesztette életét.