Gerzson
-3 °C
2 °C

Zavargások Jakartában a drasztikus benzináremelés miatt

2005.09.30. 20:40
Indonézia népe nem tudja megemészteni, hogy a kormány megemeli az ötven forintos benzinárat. A karhatalom figyelmeztető lövésekkel igyekezett rendet teremteni.

Tüntetők ezrei vonultak pénteken Jakarta utcáira az indonéz kormány által bejelentett radikális üzemanyagár-emelés hírére. A tiltakozók egyes csoportjai összecsaptak a rendőrökkel. Szombattól 87 százalékkal nő Indonéziában a benzin, több mint száz százalékkal a dízelolaj ára.

#alt#
Aburizal Bakrie gazdasági miniszter másodpercekkel a bejelentés előtt (Fotó: EPA)

A tiltakozók egyes csoportjai gumiabroncsokat gyújtottak fel, és kövekkel meghajigálták a rend fenntartására kivezényelt rendőröket. A karhatalom könnygáz bevetésével és levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel próbálta szétkergetni a zavargásokat kezdeményező csoportokat.

Egyetemi fiatalok egy csoportja egész utcákat zárt le tiltakozása jeléül, szétvert egy buszt, és kövekkel megtámadta az ellenük vezényelt rendőri osztagot. Három rendőr sérüléséről érkezett jelentés.

A jelentős állami ártámogatásnak köszönhetően mostanáig nagyon olcsó volt az üzemanyag Indonéziában. Ott volt az egyik legalacsonyabb ár a világon, egy liter benzin ára magyar pénzre átszámítva alig volt több 50 forintnál.