Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szitává lőtték Ruszlan Jamadajevet Moszkvában

2008.09.25. 09:57
Mercedese mellé hajtottak, és egy géppisztolysorozattal végeztek az egyik befolyásos csecsenföldi klán tagjával szerda este az orosz fővárosban.

Megölték Ruszlan Jamadajevet, az egyik befolyásos csecsenföldi klán tagját Moszkvában. Az egykori csecsen felkelő a második orosz-csecsen háborúban már Moszkva oldalán harcolt, később az Egységes Oroszország párt tagjaként az állami duma képviselője volt, és az utóbbi időben üzletemberként tevékenykedett.

Jamadajev páncélozott Mercedese mellett - a belvárosban, alig néhány száz méterre az orosz kormány épületétől - szerdán este egy piros lámpánál megállt egy másik autó, és abból géppisztollyal tüzeltek rá. Egyes tanúk szerint a másik autó vezetője kézjelzéssel kérte Jamadajevet, hogy engedje le az ablakot, s ezt követően lőtt, más források úgy tudják, hogy a közvetlen közelből leadott sorozat átütötte az ablakot. A helyszínen több tucat töltényhüvelyt találtak.

A 47 éves Jamadajev azonnal meghalt, a mellette ülő Szergej Kizjun vezérezredest hat találat érte, kritikus állapotban vitték kórházba. Kizjun Csecsenföld katonai parancsnoka, majd a leningrádi katonai körzet parancsnokának első helyettese volt minapi nyugállományba vonulásáig. Ruszlan Jamadajev Kizjun helyettese volt annak csecsenföldi tevékenysége idején.

A Csecsenföldön nagy befolyású Jamadajev család ellenállóként indult, majd Csecsenföld mai elnökének, Ramzan Kadirovnak a családjával együtt átállt a Kreml oldalára. Ruszlannál ismertebb öccse, Szulim Jamadajev, aki az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó Vosztok (Kelet) zászlóalj parancsnokaként több száz ellenállót ölt meg.

Az év elején megromlott a viszony Szulim Jamadajev és Ramzan Kadirov csecsen elnök között, tavasszal fegyveres összetűzésre is sor került az elnök, illetve Jamadajev testőrsége között. Májusban Szulim Jamadajevet eltávolították a Vosztok éléről, augusztusban pedig körözést adtak ki ellene, csakúgy mint öccse, Badrudin ellen. Szulim állítása szerint ennek ellenére a Vosztok zászlóalj élén, az 58. orosz hadsereg oldalán részt vett a grúz-dél-oszétiai fegyveres konfliktusban - mindesetre a háború nyomán visszavonták a körözést. Mind Szulim, mind a legidősebb fivér, Ruszlan Jamadajev az Oroszország hőse kitüntetés birtokosa.

Az orosz lapok szerint a Kadirov és a Jamadajev klán közötti viszály miatt Szulim meggyilkolása a csecsen vezetés bosszújának tűnhet, ám e változat éppen túl kézenfekvő volta miatt kételyeket ébreszt. A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint sok csecsen várhatja, hogy bosszút álljon a Jamadajev klánon, és most a család és Kadirov háborúságának árnyékában bárki léphetett.

A Kommerszant című lap a Jamadajev fivérek barátjára hivatkozva azt írta, hogy Ruszlan Jamadajev volt az "agytröszt" a Kadirovval való szembenállásban, Szulim az erő. Ruszlan kiiktatásának az is lehet a célja, hogy később hozzáférjenek Szulimhoz.

A nyomozás nem zárja ki az üzleti nézeteltérés lehetőségét sem: Ruszlan Jamadajev játékkaszinókat és jelentős ingatlanokat ellenőrzött, és részes volt több olyan nagy fővárosi projektben, amelyből egyesek már régen ki akarják szorítani a csecseneket.

Az is lehet azonban, hogy tévedés történt, és Szulim lett volna a célpont. A két fivér megtévesztésig hasonlít egymásra, s Moszkvában ugyanazt a kocsit használták mindketten.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?