Piroska
-2 °C
5 °C

Janukovics lett Ukrajna miniszterelnöke

2006.08.04. 20:21
Egy nappal azután, hogy Juscsenko és Janukovics közös nyilatkozatot írtak alá, az ukrán parlament Janukovicsot választotta új miniszterelnöknek. A Julija Timosenko Tömbje bojkottálta a szavazást. A többek szerint oroszbarát Janukovics másodszor tölti be a kormányfői tisztséget.

Az ukrán parlament pénteken, egy nappal azután szavazta meg miniszterelnöknek Viktor Janukovicsot, hogy megállapodás született Viktor Juscsenko ukrán elnök és Janukovics között a kormánykoalíció elveiről. A nyilatkozat célja a Nyugat-barát Juscsenko NATO- és az EU-csatlakozást kitűző politikájának megőrzése.

A pénteki szavazáson a 450 fős törvényhozásból 271 képviselő támogatta Janukovicsot, kilencen tartózkodtak, 14-en ellene szavaztak. A Julija Timosenko Tömbje bojkottálta a szavazást. A parlament döntése értelmében Janukovics azonnal hivatalba lép. Viktor Juscsenko rögtön a parlamenti ülésteremben aláírta a Janukovics kinevezéséről szóló rendeletet, lezárva ezzel a március 26-i parlamenti választások óta tartó belpolitikai huzavonát.

Janukovics feltámad


Viktor Juscsenko gratulál Janukovicsnak

Az 56 éves Viktor Janukovics, az oroszbarát ellenzéki Régiók Pártja vezetője másodszor tölti be a kormányfői tisztséget. Ugyanaz a Viktor Juscsenko államfő nevezte most ki, aki 2005. januárjában hivatalosan leváltotta erről a posztról, miután a választási csalások miatt megismételt fordulóban, a narancsszínű forradalom támogatásával legyőzte őt az elnökválasztáson.

Janukovics 1950. január 9-én született a Donyeck megyei Jenakijeve városkában, 1980-ban elvégezte a donyecki műszaki főiskolát. Több iparvállalatnál betöltött vezetői poszt után 1996-ban a Donyeck megyei közigazgatási hivatal alelnöke, 1997-ben pedig az elnöke lett. 1999-2001 az oroszajkú kelet-ukrajnai megye, a szénbányászat fellegvára önkormányzatának is volt a vezetője. 2002-ben Leonyid Kucsma, Ukrajna akkori elnöke kormányfőnek nevezte ki. Kétéves kormányzása idején volt a legmagasabb - 12,1 százalék - a GDP-növekedés a független Ukrajna történelmében.

A pénteki szavazás eredménye egy olyan ember visszatérését jelenti, aki 18 hónappal korábban megszégyenítve távozott a nagypolitikából. A Janukovics vezette Régiók Pártja a legtöbb szavazatot kapta a márciusi parlamenti választásokon, és a múlt hónapban koalíciót alakított a szocialistákkal és a kommunistákkal.

Vitatják Juscsenko döntését

Juscsenko csütörtökön döntött úgy, hogy javasolja a parlamentnek Janukovics kormányfővé választását, visszautasítva egyes szövetségesei ajánlatát, hogy oszlassa fel a parlamentet és új választásokat írjon ki. Janukovicsot döntése miatt a narancsos koalíció több tagja árulónak nevezte, és gyengeséggel vádolták őt, írja a BBC. "Viszketek, hogy elkezdhessem a munkát" - nyilatkozta Janukovics a Reuters hírügynökségnek még a szavazás előtt.

A narancsos forradalom számos híve szerint viszont Janukovics új hatalmát Ukrajna NATO- és EU-csatlakozására fogja felhasználni, míg a piacok pragmatikus gazdaságpolitikát várnak tőle.

Alakul a kormány

A kormányban a Janukovics által kinevezett miniszterek lesznek többségben. Az ukrán média szerint az első miniszterelnök-helyettesi tisztséget Petro Porosenko csokoládégyáros és médiamágnás, Juscsenko szövetségese kapja, a pénzügyminiszteri tárca várományosa pedig a Janukovics első kormányfősége idején a gazdasági és pénzügyi politikát miniszterelnök-helyetteseként irányító Mikola Azarov lesz.

Az alkotmány értelmében továbbra is az elnök nevezi ki a külügy- és védelmi minisztert, a két tisztségre Juscsenko Borisz Taraszjuk, illetve Anatolij Hricenko eddigi minisztereket jelölte.