Kivizsgálják Janukovics panaszait

2005.01.14. 21:01
Bár maga sem fűz sok reményt bírósági beadványa sikeréhez, a választások hivatalos eredményének kihirdetését sikerült elodáznia Viktor Janukovicsnak. A választás második fordulóját elcsaló, a megismételt, a nemzetközi megfigyelők szerint tisztességes választásokat nagy többséggel elbukó jelölt hatszáz kötetnyi dokumentummal igazolná a tömeges csalásokat.

Kivizsgálja Viktor Janukovics, az ukrán választásokat elbukó kormánypárti elnökjelölt panaszait az ukrán Legfelsőbb Bíróság. A testület legkésőbb öt nap múlva megszülető döntéséig felfüggesztették a választás hivatalos eredményeinek közzétételét.

Az eredetileg Kucsma elnök kiszemelt utódjának számító, hatalompárti jelölt nagy többséggel vesztette el a csalások miatt megismételt második fordulót. Bár maga Janukovics nem sok reményt ad fellebbezése sikerének, jogi képviselője hatszáz kötetnyi dokumentummal igyekszik igazolni a Janukovics tábora által vélt masszív választási csalást.

A választások tisztaságára ügyelő külföldi megfigyelők a tömeges csalásokkal eltorzított novemberi második fordulóval szemben tisztának minősítették a decemberi harmadik választási fordulót.

A Legfelsőbb Bíróság döntése után Donyeckben és Szimferopolban is Janukovics-párti tüntetések zajlottak le. A megmozdulások nem hasonlíthatóak a második forduló megismétlését kikényszerítő tömegdemonstrációkhoz, Donyeckben nyolcezren, Szimferopolban ennél is kevesebben tüntettek.  • Tippek
  • Árfolyam