Többmilliós sikkasztással gyanúsítják Janukovicsot

2005.06.06. 19:38
Állami pénzekkel való visszaéléssel gyanúsítja Viktor Janukovics egykori ukrán kormányfőt a kijevi ügyészség. A tavalyi elnökválasztásokon csalással sem nyerő Janukovics szerint politikai leszámolás zajlik ellene.

Kihallgatták hétfőn Viktor Janukovics volt ukrán kormányfőt állami pénzekkel való visszaélés gyanújával. A tavalyi elnökválasztásokon csalással próbálkozó, majd a megismételt második fordulóban alulmaradó Janukovics politikai okokat sejt kihallgatása mögött.

Szülőföld-program

Viktor Janukovicsnak, aki jelenleg az ellenzéki Régiók Pártja elnöke, a szervezett bűnözés elleni rendőrség nyomozói előtt kellett tanúskodnia arról, hogyan utalt át tavaly az állami költségvetésből 4,8 millió hrivnyát (192 millió forintot) Donyeck város repülőterének. Janukovics miniszterelnöksége előtt szűkebb pátriája, Donyeck megye kormányzója volt.

Janukovics, aki a kihallgatásra félórás késéssel érkezett, az épületbe lépve közölte, hogy a hatóságok az ilyen módszerekkel az ország növekvő problémáiról igyekeznek elterelni a figyelmet. A három órán át tartó kihallgatás végén a volt kormányfő közölte, nem fél semmitől, mert nem tartja magát bűnösnek, nem készül emigrálni sem.

Vádat még nem emeltek

Egyelőre nem emeltek vádat ellene, bár Janukovics elismerte, hogy bármikor ismét berendelhetik újabb kihallgatásra, az athéni olimpia ukrán érmeseinek nyújtott megemelt jutalmak miatt. A rendőrség a kihallgatás után nem nyilatkozott.

A múlt hónapban Borisz Kolesznyikovnak, a donyecki városi tanács (önkormányzat) zsarolással vádolt és letartóztatott elnökének üzleti ügyeiről hallgatták ki Janukovicsot. Vádemelés akkor sem történt.

A januárban beiktatott Juscsenko állítólag egykori ellenfelét tartotta felelősnek a korrupció és a szervezett bűnözéssel fenntartott kapcsolatok miatt, amelyek Leonyid Kucsma tízéves elnökségére árnyat vetettek. Mint mondta, Donyeck, ahol tömegesen támogatták az elnökválasztáson a volt kormányfőt, az egyik legkorruptabb ukrán város.  • Tippek
  • Árfolyam