Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtámadták az ukrán kormányfőt

2004.09.25. 13:09
Tojással sebesítette meg egy ismeretlen támadó Viktor Janukovics ukrán kormányfőt, az októberi elnökválasztás egyik jelöltjét. A miniszterelnököt kórházba szállították, sérülései nem veszélyesek. A kormányfő szóvivője az ellenzéket vádolja a támadással.
Megtámadták és megsebesítették Viktor Janukovics ukrán miniszterelnököt, jelentette a kormányfő sajtószóvivője. Az ukrán elnökválasztáson is induló Janukovics a Kárpátok melléki Egyetemre látogatott Ivano-Frankviszkba, amikor egy tojással megsebezték. A korábbi hírek szerint egy éles fémtárggyal sebezték meg az elnököt.

Az incidens pénteken reggel történt, amikor a miniszterelnök leszállt egy autóbuszról a Kárpátok melléki Egyetem előtt. Az ukrán Novi Kanal és Kanal 5 televíziók által sugárzott felvétel megörökítette a péntek délelőtt a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban történteket: tüntető fiatalok tojásokat dobtak a kormányfőre - egy tojás a politikus mellkasát találta el, mire Janukovics hanyatt esett, egyenesen egyik testőre karjaiba. Más repülő tárgyat a videón nem lehetett látni.

Viktor Janukovics
forrás: mpa.ru

Őrizetben a támadó

A támadót őrizetbe vették, kihalgatása folyamatban van, nyilatkozta az Interfax hírügynökségnek Anna German miniszterelnöki szóvivő. Bár a támadás oka még nem ismert, a szóvivő máris az ellenzéki Mi Ukrajnánk Blokkra próbálta fogni az akciót.

Elmondása szerint az ellenzéki tömörülés hívei meglehetősen hevesen tiltakoztak a kormányfői látogatás ellen. "A minisztetrelnök biztonsági őreinek többször is közbe kellett avatkozniuk Janukovics védelmében", mondta. Janukovics a történtek ellenére folytatja körútját.

Forró a levegő

Ukrajnában október 31-én lesz elnökválasztás, amelyen az eddig elnök, Leonyid Kucsma már nem indul. Kucsma utódjának, Janukovicsnak legerősebb ellenfele a Mi Ukrajnánk Blok jelöltje Viktor Juscsenko, akit két héttel ezelőtt betegedett meg, kampánystábjának állítása szerint politikai ellenfelei mérgezték meg. Az elnökjelöltet Bécsben ápolták.