Ágnes
-5 °C
2 °C

Megtámadták az ukrán kormányfőt

2004.09.25. 13:09
Tojással sebesítette meg egy ismeretlen támadó Viktor Janukovics ukrán kormányfőt, az októberi elnökválasztás egyik jelöltjét. A miniszterelnököt kórházba szállították, sérülései nem veszélyesek. A kormányfő szóvivője az ellenzéket vádolja a támadással.
Megtámadták és megsebesítették Viktor Janukovics ukrán miniszterelnököt, jelentette a kormányfő sajtószóvivője. Az ukrán elnökválasztáson is induló Janukovics a Kárpátok melléki Egyetemre látogatott Ivano-Frankviszkba, amikor egy tojással megsebezték. A korábbi hírek szerint egy éles fémtárggyal sebezték meg az elnököt.

Az incidens pénteken reggel történt, amikor a miniszterelnök leszállt egy autóbuszról a Kárpátok melléki Egyetem előtt. Az ukrán Novi Kanal és Kanal 5 televíziók által sugárzott felvétel megörökítette a péntek délelőtt a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban történteket: tüntető fiatalok tojásokat dobtak a kormányfőre - egy tojás a politikus mellkasát találta el, mire Janukovics hanyatt esett, egyenesen egyik testőre karjaiba. Más repülő tárgyat a videón nem lehetett látni.

Viktor Janukovics
forrás: mpa.ru

Őrizetben a támadó

A támadót őrizetbe vették, kihalgatása folyamatban van, nyilatkozta az Interfax hírügynökségnek Anna German miniszterelnöki szóvivő. Bár a támadás oka még nem ismert, a szóvivő máris az ellenzéki Mi Ukrajnánk Blokkra próbálta fogni az akciót.

Elmondása szerint az ellenzéki tömörülés hívei meglehetősen hevesen tiltakoztak a kormányfői látogatás ellen. "A minisztetrelnök biztonsági őreinek többször is közbe kellett avatkozniuk Janukovics védelmében", mondta. Janukovics a történtek ellenére folytatja körútját.

Forró a levegő

Ukrajnában október 31-én lesz elnökválasztás, amelyen az eddig elnök, Leonyid Kucsma már nem indul. Kucsma utódjának, Janukovicsnak legerősebb ellenfele a Mi Ukrajnánk Blok jelöltje Viktor Juscsenko, akit két héttel ezelőtt betegedett meg, kampánystábjának állítása szerint politikai ellenfelei mérgezték meg. Az elnökjelöltet Bécsben ápolták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!