Árpád
-2 °C
3 °C

Japán nem marad pacifista örökké

2007.05.14. 09:17
Leghamarabb három év múlva változhat meg Japán pacifista alkotmánya, amit még az Egyesült Államok dolgozott ki a II. világháború után. Abe Sindzo konzervatív kormányfő számára kiemelten fontos a téma, a szigetország ugyanis részt vállalna a nemzetközi békefenntartó csapatok tevékenységében, és szorosabban működne együtt az Egyesült Államokkal. Az ellenzékben lévő demokraták több kérdést is népszavazásra bocsátanának.

A japán parlament felsőháza hétfőn jóváhagyta azt a törvényt, amely ahhoz szükséges, hogy népszavazást lehessen rendezni az ország pacifista alkotmányának átalakításáról. A kérdés a konzervatív miniszterelnök számára kiemelt téma, mivel Japán egyre fontosabb szerepre törekszik a nemzetközi porondon, írja az AFP.

Három év múlva módosulhat

Az Abe Sindzo kormányfő számára nyilvánvaló politikai sikert jelentő törvény leghamarabb három év múlva lép életbe, így 2010 előtt nem valósul meg a II. világháborúban vesztes Japán számára a megszálló Egyesült Államok által hatvan éve kidolgozott, a szigetország katonai szerepvállalásának lehetőségét jelentősen korlátozó alaptörvény reformja.

A miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy kormányzó pártja, a Liberális Demokrata Párt júliusi szenátusi választások fő kampánytémájává kívánja tenni az alkotmányreform kérdését. "Az a fontos, hogy tovább szélesítsük az alkotmányról szóló vitát" - jelentette ki a sajtó előtt Siozaki Jaszuhisa kormányszóvivő.

Új alkotmányt és pacifizmust akarnak a japánok

Japánnak van a világ egyik legfelszereltebb hadserege, amit az alkotmány miatt önvédelmi erőknek hívnak. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a lakosság támogatja az alkotmány módosítását, ugyanakkor a többség ragaszkodik ahhoz is, hogy az ország hivatalosan pacifista maradjon.

Sindzo szerint azért van szükség mégis a reformra, hogy Japán szerepet vállalhasson a nemzetközi békefenntartó csapatok tevékenységéből, valamint hogy szorosabbá tegye az együttműködést az Egyesült Államokkal, írja az AFP.

A legfőbb ellenzéki párt, a demokraták ugyan támogatják az alkotmánymódosítást, mégis ellene szavaztak, mert szerintük a népszavazás további témákra is ki kéne terjeszteni. A miniszterelnöknek nincs elképzelés arról, milyen pozícióban lesz Japán a nemzetközi közösségen belül, fogalmazott meg bírálatot Icsiro Ozava, a demokraták vezetője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?