Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Japán sürgős fegyverkezésbe kezdett

2006.08.29. 13:10
Az Egyesült Államok kedden átadott Japánnak egy ellenrakétákkal ellátott Shiloh hadihajót, ami közepes hatótávolságú rakétáktól védi majd a szigetországot. Phenjan július elején végrehajtott rakétakísérletei azt bizonyították, hogy Japánnak nincs kellően hatékony rakétaelhárítási rendszere, ezért az év végéig felgyorsítják a hiány pótlását.

A Jokoszuka japán kikötőbe érkezett kedden az amerikai Shiloh hadihajó, a tervezett amerikai-japán rakétavédelmi rendszer első eleme. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták levegőben történő lelövésére alkalmas Standard Missile-3 ellenrakétákkal (azaz elfogórakétákkal) ellátott Shiloh Japánba vezénylését megfigyelők jelzésértékűnek tekintik, miszerint az Egyesült Államok nagy fontosságot tulajdonít a Japánnal kötött biztonsági szövetségnek.

A szigetországnak ugyanakkor egyetlen hadihajóval nem lehet teljes védettséget biztosítani a rakétatámadások ellen. Észak-Korea éppen nyolc héttel ezelőtt hergelte azzal a térség országait, hogy rakétakísérleteket hajtott végre, több rakéta a Koreai-félsziget és Japán között húzódó Japán-tengerbe csapódott be.


A Shiloh hadihajó

A 10 ezer tonnás cirkálót és 360 főnyi legénységét kedden színpompás ünnepséggel fogadták Jokoszukában. "Az Egyesült Államok elkötelezettje marad Japán védelmének, és elkötelezett a Csendes-óceán nyugati részének békéje és biztonsága iránt" - jelentette ki az ünnepségen Donald Winter haditengerészeti ügyekért felelős amerikai védelmi államtitkár.

Az USA és a világuralmi pozíció

A hadihajó érkezésére az észak-koreai vezetés azonnal kritikával reagált, írja a Reuters. „Az Egyesült Államok háborúra való éhségét mutatja, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat telepít a saját földjére, Japánba és a Csendes-óceán térségébe, erejének demonstrálásával akarja megszerezni a világuralmi pozíciót. Nem létezik olyan ország, amelyik rakétával fenyegetné az Egyesült Államokat” – jelentette a phenjani KCNA hírügynökség a Rodong Sinmun napilap keddi kommentárjára hivatkozva.

Az amerikai hadsereg már szeptemberben megkezdi a PAC-3 (Patriot Advanced Capability) ellenrakéták elhelyezését az okinavai Kadena légi bázison, és az év végéig megtörténik rendszerbe állításuk is. A Kyodo hírügynökség úgy tudja, hogy Washington további, legalább 80 Patriot rakétát ajánlott fel Tokiónak saját földi rakétaelfogó rendszere kiépítésének meggyorsítására.

Japán csipkedi magát

A telepítések felgyorsítására Japánnak egyre inkább szüksége lehet, Észak-Korea júliusi rakétatesztje ugyanis rávilágított, hogy Japánnak nincs hatékony rakétaelhárító rendszere, így nem képes megfelelően védeni saját területeit.

Elemzők szerint azonban nem egyértelmű, hogy az új rendszer valóban megbízhatóan eltéríti az ellenséges rakétákat, kétségeik vannak azzal kapcsolatban is, hogy nem más típusú védelmi rendszerre kellett volna-e fordítani a beruházott összegeket.

Japán az idei 4,81 billió jenes (41 milliárd dolláros) védelmi költségvetéséből 140 milliárd jent (1,2 milliárd dollárt) szán a rakétavédelmi programra. A következő, április 1-én kezdődő költségvetési évben a nemzetvédelmi hivatal által tervezett összeg már elérné a Kyodo japán hírügynökség értesülése szerint a 219 milliárd jent.

„Ez még csak a kezdet” – fogalmazott a japán külügyminisztérium illetékese, Csikao Kavai a jokoszukai ceremónián. „Nagyobb kapacitásra van szükségünk, fel kell gyorsítani további rendszerek telepítését is” – tette hozzá.