Viola
-6 °C
-2 °C

Elkapták a Japán Vörös Hadsereg vezetőjét

2000.11.08. 19:06
Közel három évtizedes bujkálás után őrizetbe vették Fusako Shigenobut, a hírhedt Japán Vörös Hadsereg terrorszervezet vezetőjét. A világ egyik legrettegettebb szervezetének központja Libanonban volt, és a Hadsereg 1971 óta iszlám fundamentalista célokért harcolt.
Az ötvenöt éves nőt egy Oszakához közeli város, Takatsuki egyik hotelje előtt kapták el, és azonnal Tokióba szállították kihallgatásra. A Japán Vörös Hadsereg az utóbbi évtizedek egyik legrettegettebb szervezete volt az egész világon. Az 1970-es évek elején alakult, és több tucat gyilkosság, gépeltérítés, túszejtés írható a számlájára. A szervezet egyik legvéresebb akciója az volt, mikor 1972-ben kézigránátokkal és gépfegyverekkel felfegyverezve megrohamozták a Tel Aviv-i Lod (ma Ben Gurion) repülőteret. A merényletnek 26 halálos áldozata (köztük két Hadsereg-tag) és 78 sérültje volt.

Shigenobu elfogása meglepte a közvéleményt, mivel köztudott volt, hogy a szervezet székhelye Libanonban van, és arra senki sem számított, hogy Shigenobu Japánban bukkan fel. Az elfogás után kiderült, hogy a szervezet vezére július óta tartózkodik Oszakában, és egy barátja nevén jelentkezett be a hotelbe. Shigenobu elhurcolásakor a jelenlévő riportereknek azt kiabálta, hogy folytatja a harcot.

A merényletek
1972. május: a Tel Aviv-i reptér elleni támadás.
1973. július: Hollandia felett eltérítenek egy japán utasszállítót. A túszokat Líbiában elengedik, a gépet felrobbantják.
1974. január: Egy szingapúri olajfinomító felrobbantása.
1974. szeptember: A hágai francia nagykövetség elfoglalása. A nagykövetet Hadsereg-tagok szabadon bocsátása fejében engedik el.
1975. augusztus: Malajziai nagykövetségek elfoglalása: a túszokért (köztük azt amerikai konzulért) cserébe öt Hadsereg-tagot elengednek, akik ezután Líbiába mennek.
1977. szeptember: Japán utasszállító eltérítése India felett. A japán kormány hat foglyot elenged és hatmillió dolláros váltságdíjat fizet.
1985. május: Izrael kicseréli Okamotót a palesztinokkal izraeli foglyokra.
1986. május: Indonéziában gránátot lőnek ki a japán, kanadai és amerikai nagykövetségek épületére.
1987. június: Hasonló támadás Rómában a brit és amerikai követség ellen.
1988. április: Nápolyban az amerikai katonák klubja elleni merénylet - öt halott.
1997. február: Libanonban letartóztatják az öt vezetőt.
2000. március: Okamoto Libanonban menedékjogot kap.
2000. november: Shigenobu őrizetbe vétele Japánban.
Japán szervezet - iszlám fundamentalista célok

A Japán Vörös Hadsereg a '60-as évek vietnámi háborút ellenző mozgalmából nőtt ki, és egyik fő céljának a kapitalizmus lerombolását tartotta. 1971-ben némileg módosították elképzeléseiket, és a továbbiakban az iszlám fundamentalisták céljait tették magukévá. Ennek keretében Shigenobu Libanonba utazott és felvette a kapcsolatot a palesztin szélsőségesekkel. Áttelepülésük után már Libanonból indították akcióikat.

Okamotó menedékjoga Libanonban

A tokiói rendőrség idén már őrizetbe vette a szervezet négy magas rangú vezetőjét, miután azokat 1997-ben Libanonban elkapták, és idén kiadták őket Japánnak. Libanon csak egy vezetőt nem adott ki. Kozo Okamoto részt vett a Tel Aviv-i reptér elleni támadásban és később az izraeliek elkapták. Bejrút szerint Okamotót megkínozták, és bejelentették, hogy politikai menedékjogot adnak neki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!