Vilma
3 °C
11 °C

Japán kész megelőző csapást mérni Észak-Koreára

2003.02.14. 10:26
Japán kész először csapást mérni Phenjanra, ha azt látja, hogy Észak-Korea az országra akar támadni. A japán védelmi miniszter szerint a megelőző csapás önvédelemnek számítana. Korábban Észak-Korea bejelentette, hogy kész lenne bármilyen amerikai célpontot megtámadni, ha provokálják, és bármilyen szankciót hadüzenetnek tekint.
Sigeru Isiba japán védelmi miniszter bejelentette, hogy Japán kész megelőző csapást mérni Észak-Koreára, ha bizonyítottnak látja, hogy Phenjan rakétatámadást tervez országa ellen. A miniszter szerint ha Japán támadna először, akkor is önvédelemről lenne szó, mert "akkor már késő, ha az észak-koreai rakéta úton van". Észak-Korea 1998-ban sikeres rakéta kísérletet hajtott végre, melynek során a Taepodong 1 rakéta Japán felett repült át.

Phenjan megtámadhatja az Egyesült Államokat

Csütörtökön Phenjan bejelentette, hogy képes a világ bármelyik amerikai célpontját megtámadni, ha provokálják. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője, George Tenet közölte, hogy Phenjan hosszú hatótávolságú rakétái valóban fenyegetést jelenthetnek az Egyesült Államok nyugati partvidékére is. Az amerikaiak már régóta úgy vélik, hogy Phenjan évek óta fejleszt hosszú hatótávolságú rakétákat. Szakértők szerint a kipróbálás előtt álló Taepodong 2 típusú, feltételezhetően 8000 kilométer hatótávolságú rakéták valóban képesek arra, hogy elérjék az Egyesült Államok nyugati partvidékét.

A szankciók hadüzenetnek számítanak

Szerdán a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vizsgálóbizottsága azt jelentette be, hogy Észak-Korea 1993 óta megsérti az atomsorompó egyezményt. A hivatal vezetője, Mohamed el-Baradei szerint Phenjannak már csak egy-két hónapra van szüksége ahhoz, hogy az atombombák gyártásához szükséges mennyiségű plutóniumot állítson elő. Phenjan ugyanakkor azt követelte, hogy a bizottság vizsgálja meg az Egyesült Államok nukleáris fejlesztéseit. Észak-Korea azt is bejelentette, hogy az országot érintő politikai vagy gazdasági szankciót hadüzenetként értelmez. Washington bejelentette, hogy nem tervezi szankciók bevezetését. Dél-Korea és Kína továbbra is azt tanácsolja Észak-Koreának, hogy folytassa a tárgyalásokat, jelentette a BBC.

Atomválság

Az észak-koreai atomválság még tavaly kezdődött, amikor Phenjan október 16-án elismerte, hogy van atomfegyver-fejlesztési programja. Az Egyesült Államok ezt egy 1994-ben kötött szerződés megsértésének tekintette, és november közepén felfüggesztette az évi félmillió tonna fűtőolaj szállítását Észak-Koreának. Phenjan decemberben eltávolította az Atomenergia ügynökség megfigyelő rendszerét a yongbyoni nukleáris létesítményéből, majd egy héttel később az ellenőröket is kiutasította az országból. Januárban az ázsiai ország bejelentette, hogy kilép az atomsorompó egyezményből. Ezt követően George Bush amerikai elnök felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel az atomfegyverek fejlesztésével.