Ilona
17 °C
32 °C

Nem lesz atomfegyver Japánban

2002.06.06. 10:37
Visszavonta Japán esetleges nukleáris felfegyverzésére vonatkozó korábbi kijelentését a japán kormány főtitkára, Fukuda Jaszuo. A japán kormányfő is bejelentette, hogy nem lesz változás az ország atomfegyverekkel kapcsolatos politikájában.
A japán parlament felsőházának egyik bizottsága előtt Fukuda visszavonta korábbi kijelentéseit és csütörtökön leszögezte: a hatályos törvények értelmében Japán az atomenergiát csakis békés célokra alkalmazhatja. Május végén Fukuda egy hivatalos fórumon kijelentette: az, hogy az ország lemondott az atomfegyvereket hordozó rakétákról, nem kötelező jogi érvénnyel bíró jogszabály. Ez csupán politikai döntés, és mint ilyet, elvileg meg lehet változtatni.

Óriási felzúdulás

A kormányzó Liberális Demokrata Párt, és az ellenzéki pártok azonnal a kabinetfőtitkár kijelentésének visszavonását követelték. Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő sietett cáfolni Fukuda felvetését. A kormányfő attól tartott, hogy ez felzúdulást vált ki számos ázsiai országban, főleg Dél- és Észak-Koreában valamint Kínában. Ezek az országok különösen sokat szenvedtek a második világháború előtti és alatti japán agresszióktól.

Hármas atomtétel

A kormányfő emlékeztetett, hogy Japán - az egyetlen ország, amelyet az emberiség történelme során atomcsapás ért - alapelvei között tartja számon azt a 1971-es hármas tételt, hogy nem gyárt, nem importál és nem raktároz atomfegyvert. Akiba Tadatosi hirosimai polgármester szerint azonban a kormány végső fokon igenis atomhatalommá akarja változtatni az országot. Mint ismeretes Hirosima ellen hajtották végre 1945. augusztus 6-án a világtörténelem első atomtámadását.