Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz atomfegyver Japánban

2002.06.06. 10:37
Visszavonta Japán esetleges nukleáris felfegyverzésére vonatkozó korábbi kijelentését a japán kormány főtitkára, Fukuda Jaszuo. A japán kormányfő is bejelentette, hogy nem lesz változás az ország atomfegyverekkel kapcsolatos politikájában.
A japán parlament felsőházának egyik bizottsága előtt Fukuda visszavonta korábbi kijelentéseit és csütörtökön leszögezte: a hatályos törvények értelmében Japán az atomenergiát csakis békés célokra alkalmazhatja. Május végén Fukuda egy hivatalos fórumon kijelentette: az, hogy az ország lemondott az atomfegyvereket hordozó rakétákról, nem kötelező jogi érvénnyel bíró jogszabály. Ez csupán politikai döntés, és mint ilyet, elvileg meg lehet változtatni.

Óriási felzúdulás

A kormányzó Liberális Demokrata Párt, és az ellenzéki pártok azonnal a kabinetfőtitkár kijelentésének visszavonását követelték. Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő sietett cáfolni Fukuda felvetését. A kormányfő attól tartott, hogy ez felzúdulást vált ki számos ázsiai országban, főleg Dél- és Észak-Koreában valamint Kínában. Ezek az országok különösen sokat szenvedtek a második világháború előtti és alatti japán agresszióktól.

Hármas atomtétel

A kormányfő emlékeztetett, hogy Japán - az egyetlen ország, amelyet az emberiség történelme során atomcsapás ért - alapelvei között tartja számon azt a 1971-es hármas tételt, hogy nem gyárt, nem importál és nem raktároz atomfegyvert. Akiba Tadatosi hirosimai polgármester szerint azonban a kormány végső fokon igenis atomhatalommá akarja változtatni az országot. Mint ismeretes Hirosima ellen hajtották végre 1945. augusztus 6-án a világtörténelem első atomtámadását.