Árpád
-2 °C
4 °C

Halálra ítéltek egy japán szektatagot

2002.06.26. 10:35
Halálra ítélte az Aum Sinrikjo szekta egyik tagját egy tokiói bíróság szerdán. A férfit a tokiói metróban 1995-ben ideggázzal végrehajtott támadásban és más gyilkosságokban való részvétellel vádolták.
A 38 éves Nimi Cutomu az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) szekta nyolcadik tagja, akit halálra ítéltek. A tárgyalás során beismerte, hogy részt vett 11 olyan bűntény előkészítésében és végrehajtásában, amelyben 1989 februárja és 1995 áprilisa között 26-an vesztették életüket.

A bíróság szerint Niminek, aki a világvégét hirdető szekta korábbi "belügyminisztere" volt, kulcsszerep jutott, mint "megfigyelőnek és koordinátornak" az 1995 márciusi metrótámadásban. A merényletben 12-en haltak meg és több ezren betegedtek meg. Ugyancsak bűnösnek találták egy, a szektával szemben álló ügyvéd, annak felesége és kisgyermeke meggyilkolásában való részvételben. Köze volt a Macumoto városában 1994 júniusában elkövetett merényletben, amelyben először vetettek be ideggázt. A támadásnak hét halálos áldozata és 144 sebesültje volt.

Bármilyen parancsot végrehajtana

Nimi védője fellebbezett, arra hivatkozva, hogy az ítélet nem vette figyelembe az elítélt vallását és azt, hogy a vádlott csak végrehajtotta vezérének parancsait. A vádlott a tárgyalás során kijelentette: szívesen végrehajtja egy "guru" parancsait még akkor is, ha emberölésről van szó. Nimi az egyetlen Aum-tag, aki a szekta elleni vádban felsorolt mind a hét gyilkossági ügynek a részese volt. A szekta vezérének, Aszahara Sokónak 1996 óta folyik a pere.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?