Tekla
9 °C
20 °C

Halálra ítéltek egy japán szektatagot

2002.06.26. 10:35
Halálra ítélte az Aum Sinrikjo szekta egyik tagját egy tokiói bíróság szerdán. A férfit a tokiói metróban 1995-ben ideggázzal végrehajtott támadásban és más gyilkosságokban való részvétellel vádolták.
A 38 éves Nimi Cutomu az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) szekta nyolcadik tagja, akit halálra ítéltek. A tárgyalás során beismerte, hogy részt vett 11 olyan bűntény előkészítésében és végrehajtásában, amelyben 1989 februárja és 1995 áprilisa között 26-an vesztették életüket.

A bíróság szerint Niminek, aki a világvégét hirdető szekta korábbi "belügyminisztere" volt, kulcsszerep jutott, mint "megfigyelőnek és koordinátornak" az 1995 márciusi metrótámadásban. A merényletben 12-en haltak meg és több ezren betegedtek meg. Ugyancsak bűnösnek találták egy, a szektával szemben álló ügyvéd, annak felesége és kisgyermeke meggyilkolásában való részvételben. Köze volt a Macumoto városában 1994 júniusában elkövetett merényletben, amelyben először vetettek be ideggázt. A támadásnak hét halálos áldozata és 144 sebesültje volt.

Bármilyen parancsot végrehajtana

Nimi védője fellebbezett, arra hivatkozva, hogy az ítélet nem vette figyelembe az elítélt vallását és azt, hogy a vádlott csak végrehajtotta vezérének parancsait. A vádlott a tárgyalás során kijelentette: szívesen végrehajtja egy "guru" parancsait még akkor is, ha emberölésről van szó. Nimi az egyetlen Aum-tag, aki a szekta elleni vádban felsorolt mind a hét gyilkossági ügynek a részese volt. A szekta vezérének, Aszahara Sokónak 1996 óta folyik a pere.