Jenő
-3 °C
6 °C

Washington rakétákat telepít Japánba

2006.07.20. 07:14
Az Egyesült Államok az észak-koreai rakétakísérletek fenyegetése miatt felgyorsítja védelmi programját. Patriot rakétákkal és tengerészgyalogosokkal megerősítik az Okinava szigetén található két amerikai támaszpontot.

Japán és az Egyesült Államok megállapodott, hogy az idei év végéig modern Patriot rakétaelhárító rakétákat telepítenek és újabb 600 amerikai katonát vezényelnek két dél-japáni amerikai támaszpontra az észak-koreai rakétakísérletek fenyegetése miatt.

Mint a japán külügyminisztérium csütörtökön közölte, az Okinava szigetén található két amerikai támaszponton Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) típusú harci eszközöket helyeznek indítóállásba. A rakétatelepítés az év végéig megkezdődik, a kezelőszemélyzet és a berendezések érkezése már a jövő hónaptól esedékessé válik. Újabb 600 amerikai katonát vezényelnek Okinavára a telepítési művelet részeként. A közlemény hangsúlyozta, hogy a rakétatelepítés kizárólag védelmi célokat szolgál.

Az intézkedés válasz Észak-Korea közelmúltban végrehajtott rakétakísérleteire, amelyeket a nemzetközi közösség elítélt. Phenjan július 5-én hét rakétát lőtt ki, köztük egy nagy hatótávolságú Taepodong-2-t, amelyről feltételezik, hogy képes elérni az Egyesült Államok területét. Valamennyi rakéta a Japán-tengerbe hullott.

Tokió és Washington a múlt hónapban jelentette be, hogy az Egyesült Államok első ízben PAC-3 rakétákat fog telepíteni okinavai támaszpontjain. Részleteket nem közöltek. Okinava Tokiótól mintegy 1600 kilométerre délnyugatra fekszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?