Klaudia
-4 °C
2 °C

Japán cég segít az atomfegyverkezésben?

2006.08.25. 08:37
Atomfegyverek előállításához is felhasználható berendezéseket szállított egy cég külföldre. A Mitutoyo cég Malajziába adta el a műszereket, onnan az Egyesült Arab Emírségeken keresztül feltehetően Líbiába jutottak tovább, ahol urándúsításra használták azokat. A cég több vezetőjét őrizetbe vették.

Őrizetbe vette a tokiói rendőrség pénteken a Mitutoyo japán vállalat elnökét, mert a cég gyaníthatóan illegálisan szállított atomfegyverek előállításához is felhasználható berendezéseket külföldre - jelentette a japán média.

Az NHK japán televízió és a Kyodo hírügynökség beszámolója szerint a rendőrség Tezuka Kazuszaku mellett a vállalat öt másik vezetőjét és alkalmazottját is őrizetbe vette.

A hatóságok gyanúja szerint a precíziós gépeket, műszereket gyártó Mitutoyo törvénytelenül exportált két olyan, nagy pontosságú háromdimenziós mérésekre alkalmas műszert, amelyek polgári célú alkalmazásuk mellett atombomba előállításához is felhasználhatók: segítségükkel hatékonyabbá tehetők az urándúsító centrifugák.

Több kézen keresztül Líbiába

A Mitutoyo 2001 októberében és novemberében szállított ilyen berendezéseket és a hozzájuk szükséges számítógépes programokat Malajziába. A műszerek onnan az Egyesült Arab Emírségeken keresztül feltehetően Líbiába jutottak tovább, ahol urándúsításra használták azokat. Legalábbis ezt állapították meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői, miután Tripoli lemondott az atomfegyver előállítását célzó törekvéseiről és beengedte a nemzetközi ellenőröket atomlétesítményeibe. A tokiói rendőrség feltételezi, hogy a japán vállalat Iránnak is szállíthatott ilyen berendezéseket.

A japán törvények a tokiói gazdasági minisztérium külön engedélyéhez kötik a hasonló műszerek exportját. A Mitutoyo a rendőrség feltételezése szerint a kiviteli dokumentumokban tudatosan kisebb adatokat közölt a berendezések paramétereiről, hogy kibújjon a korlátozás alól.