Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Japán elnök a lemondatás szélén

2000.11.20. 17:51
Japán miniszterelnöke, Mori Josiro ellen hétfőn bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék. A miniszterelnök helyzetét nehezíti, hogy saját pártjának két frakciója is az ellenzékkel tarthat a szavazásnál.
Az ellenzéki vezetők hétfőn, a költségvetési bizottság délutáni ülése után adtak be bizalmatlansági indítványt a képviselőház házelnökéhez, aki szavazásra bocsátotta azt. Ha az indítvány szavazása sikerrel jár, Mori miniszterelnök kénytelen lesz lemondani, vagy a törvény értelmében tíz napon belül új választásokat kiírni. Az indítványt maga a képviselőház bírálja el, egyszerű többséggel. A legnagyobb ellenzéki párt, a Japán Demokrata Párt vezetője, Hatojama Jukio kijelentette: biztos a szavazás sikerében és így a miniszterelnök bukásában

Bukhat a kormány

A Liberális Demokrata Párt (LDP) az utóbbi évek egyik legsúlyosabb válságával küzd, hiszen fennáll a lehetősége a párt szétesésének. Jelenleg a 479 tagú képviselőházban a kormányzó Liberális Demokrata Párt ellenzéke 190 helyet birtokol, ez tehát nem elég a bizalmatlansági indítvány megszavazásához. Csatlakozott viszont az ellenzékhez a kormánypárt Koichi Kato vezette frakciója, valamint egy másik frakció Yamasaki vezetésével. Együtt könnyen lemondásra kényszeríthetik a miniszterelnököt és kormányát.

Kato véleménye szerint a Mori vezette kormány az országot gazdasági hullámvölgybe sodorja. A CNN kérdésére Kato Koicsi elmondta: Nem óhajt csoportjával kiválni a LDP-ből, hanem belülről akarja megváltoztatni annak politikáját. Mindenesetre Kato kijelentette, hogy Mori ellen fog szavazni.

Az indítvány beadása után viharsebesen, még aznap sor került az ügy tárgyalására. Az Index hírei szerint azonban kimondható, hogy az indítvány kudarcba fulladt, hiszen Kato és csoportja nem jelent meg a szavazáson és nélkülük az ellenzék nem rendelkezik 50 százalék plusz egy szavazattal az elnök lemondatásához. A hírek szerint a politikusok az LDP-n belül kompromisszumot kötöttek, hogy megakadályozzák az indítvány sikerét.

Nem mond le

Az indítványnak komoly következményei lehetnek a Japán politikáját mintegy 50 éve domináló LDP-re nézve. Jelenleg Mori és pártja népszerűségi indexe lefelé csúszik, most 20% körül áll. Mori kijelentette, hogy bár tisztában van az alacsony népszerűséggel, nem fog lemondani.

,,Bár a japán társadalom alig egyötöde támogatja, nem mond le, mert ragaszkodik a hatalomhoz." - kommentálta Yasuda úr, a budapesti japán nagykövetség politikai osztályának titkára az eseményeket. "Az LDP egyik jellemzője, hogy folyton alacsony a népszerűségi indexe, de a választásokon mégis diadalmaskodik." - tette még hozzá Yasuda.

Mori, Obucsi Keizo volt miniszterelnök váratlan halála után került hatalomra áprilisban. Többször zavarba hozta pártját diplomáciai melléfogásaival, hogy isteni nemzetnek nevezte a japánokat. A nagykövetség titkára szerint azonban ezeknek semmi köze Mori népszerűségének csökkenéséhez. Tény azonban, hogy a miniszterelnök és az LDP népszerűsége történelmi mélypontra esett vissza. Az indítvány sikere esetén azonban történelmi nagyságú válságba kerülhet az LDP, és a párt lehetetlenül hosszú hatalmi harcoknak nézhet elébe.