Benedek
-5 °C
5 °C

Japán is küld csapatokat Irakba

2003.12.09. 09:09
A japán kormány kedden jóváhagyta azt a tervet, hogy nem harcoló katonai egységet küldenek Irakba az ország újjáépítésére.
A II. világháború óta japán katonák most először vesznek részt harci cselekmények támogatásában külföldön, még ha tevékenységük humanitárius feladatok ellátására korlátozódik is.

A nap folyamán Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő várhatóan beszédet intéz az ország népéhez, hogy megmagyarázza a döntést, amelyet Kamei Josijuki földművelési miniszter megerősített a sajtónak.

Korábbi médiajelentések szerint az egység, amelyet páncélozott harcjárművekkel és legalább hat hadihajóval, köztük rombolókkal erősítenek meg, Irak dél-keleti részén teljesít szolgálatot, segít a vízrendszer, iskolák helyreállításában, valamint orvosi és más humanitárius segítséget is nyújtanak. Nyolc repülőgépet is vezényelnek, köztük három C-130-as szállító gépet.

A japán katonák első csoportja, egy 600 katonát felvonultató alakulat, a tervek szerint januárban indul Irakba. Összesen mintegy ezer fős japán kontingenst küldenek a közép-keleti országba.