Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb kémhajót üldöznek a japánok

2001.12.25. 13:43
Kedden újabb rejtélyes hajót vett üldözőbe a japán parti őrség, amely szombaton, fegyveres összecsapás után elsüllyesztett egy hasonló járművet. A szombati hajónak közben megtalálták két utasát, de már egyikük sem élt.
Az újabb gyanús járművet a partoktól húsz kilométerre vettek észre a Japán-tengeren. A parti őrség tíz hajót és kilenc repülőgépet küldött a térségbe, de kedd estig még nem bukkantak a hajó nyomára.

A hatóságok kedden közölték, hogy valószínűleg kiemelik a szombaton elsüllyesztett hajót, mert meg akarnak bizonyosodni annak hovatartozásáról. Először úgy vélték róla, hogy kínai, de azóta biztosnak tűnik, hogy Észak-Koreából érkezett a japán vizekre. Legénységének csak két tagját találták meg a tengerben, de már holtan. Az egyikük mentőkabátjának címkéje koreai volt, a másiknak a zsebében pedig koreai feliratú cukorkás zacskót találtak. A mintegy 15 főre becsült legénység többi tagja eltűnt.

Azonosítás nélkül nem lehet eldönteni, hogy diplomáciai ügyről, vagy egyszerű bűnügyről van-e szó - mondták a tokiói külügyminisztériumban arra utalva, hogy még az sem zárható ki, hogy csempészek próbáltak elmenekülni a hajón.

A japán parti őrség beszámolója szerint a titokzatos hajóról az elsüllyesztése előtt két kisebb, vállról indítható páncéltörő rakétát is kilőttek a japán őrhajókra, de nem találták el őket. Egy tengerész szerint a szorongatott helyzetben lévő legénység önmaga süllyesztette el a hajót, amire az utal, hogy éles villanás látszott a fedélzeten két perccel azelőtt, hogy a víz alá merült volna.