Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Japán-Kína: bűnbánat és újabb feszültségkeltés

2005.04.22. 11:59
"Szégyelljük", jelentette ki Japán II. világháborús szerepvállalásáról a kínai elnökkel találkozni akaró Koizumi japán kormányfő. Az elmúlt hetek feszültségeit azonban tovább fokozhatja, hogy a japán kormánypárt százötvenkilenc tagja pénteken a háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni szentélybe látogatott.

Bocsánatot kért Japán II. világháborús bűneiért Koizumi Junicsiro japán kormányfő az afrikai és ázsiai országok indonéziai csúcstalálkozóján, jelentette a BBC. "A múltban Japán kolonialista hatalomként borzasztó szenvedést okozott több ország népének, főként ázsiai nemzeteknek. Japán egyszerűen szégyenkezve néz szembe ezekkel a történelmi tényekkel" - jelentette ki a csúcstalálkozó első napján.

Hangulatfokozás

Koizumi tervei szerint a csúcstalálkozón különmegbeszélést folytatna Hu Csintao kínai államfővel. A két ország viszonya az elmúlt hetekben állandósult japánellenes tüntetések miatt történelmi mélypontra süllyedt. A demonstrációk kiváltó okai azok a Japánban kiadott történelmi olvasókönyvek, amik kínai értékelések szerint eljelentéktelenítik a japán hadsereg II. világháborús bűneit.

Koizumi nyilvános - és nem is elöszöri - bocsánatkérése ellenére várhatóan pénteken tovább fokozódik a két ország közötti feszültség. Hiába mutatott ugyanis bűnbánatot Koizumi, a japán parlament százhatvan képviselője - egy kivétellel koizumi Liberális Demokrata Pártjának a tagjai - pénteken látogatást tett a II. világháború japán áldozatainak, köztük a háborús bűnökért kivégzett Tojo miniszterelnöknek is emléket állító Jaszukuni szentélybe látogatott. A látogatást már áprilisban, a japánellenes tüntetések kirobbanása előtt leszervezték.

Nem értik

A Jaszukuni szentélyben tett politikusi látogatások - 2001-es beiktatása óta Koizumi is minden évben ellátogaott ide - állandó felháborodást váltanak ki a II. világháborúban japán megszállás alá került országokban. Koizumi idén még nem látogatott el a templomba, ahogy a pénteki látogatást a többi kormánytag is kihagyta.

A szentélylátogató képviselők egyik vezetője meglehetős történelmi érzéketlenségről tett tanúbizonyságot a BBC-nek adott nyilatkozatában. "Úgy gondolom, természetes, hogy Japán és a japánok leróják kegyeletüket az elhunyt lelkek előtt. Szerencsétlennek tartom, hogy a szomszédos országok, mint Kína és Dél-Korea nem képesek ezt megérteni" - nyilatkozta a BBC-nek Fujii Takao, a csoport vezetője.