Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Keményen lépnének fel a japánellenes tüntetők ellen

2005.04.15. 13:33
Szigorúan lépne fel a pekingi rendőrség az illegális japánellenes tüntetések leverésére. Sanghaji kollégáik "rendezett és ésszerű körülmények között" engedélyeznék a "hazafias érzelmek" kinyilvánítását. Egyes elemzők szerint a hatóságok belpolitikai jellegű forrongásoktól is tartanak.

Fellépnek a kínai rendőrök az engedély nélküli japánellenes tüntetések ellen, derült ki a hatóságok pénteki közleményeiből. A múlt hétvégi, többezres erőszakos demonstrációk után már a héten is szervezkedtek a kínai nacionalisták, hogy a hétvégén újból japán érdekeltségeket támadjanak. A pekingi rendőrség közleménye szerint azonban az engedély nélkül tüntetőknek most hétvégén "büntetéssel kell számolniuk". A múlt hétvégi megmozdulásokat a tüntetéseket általában durván szétverő karhatalom meglepő nyugalommal szemlélte.

Civilizált tiltakozást szeretnének

A sanghaji rendőrség a pekinginél megengedőbb volt, a hatóság itt csak annyit kért a tüntetőktől, hogy "rendezetten és észszerűen fejezzék ki hazafias érzéseiket".

A hétvégi demonstrációk internetes honlapok felhívásai nyomán szerveződtek. A kínai netcenzúra csütörtökre elérhetetlenné tette a honlapokat.

A múlt hétvégi tüntetések erőszakossá fajultak, a japán történelemhamisítás ellen indult tiltakozások résztvevői kövekkel dobálták meg a pekingi japán nagykövetséget és több dél-kínai japán üzleti érdekeltséget.

Belpolitikai forrongástól tartanak

Megfigyelők szerint a hatóságok nem annyira a japán érdekek sérülése miatt aggódnak, sokkal inkább attól tartanak, hogy a tüntetők a társadalmi és politikai feszültségeiket is levezetve a hatalom ellen fordulnak. A vasszigorral irányított országban az utóbbi időben elszaporodtak a vezetés korrupcióját és abszolutizmusát bíráló demonstrációk, a múlt hétvégén, a japánellenes demonstrációkkal egy időben a csöcsiangi Huankantouban tízezer falusi vert szét ezer rohamrendőrt. A faluban azóta nincs központi hatalom, a környék lakossága pedig a "bátor falusiak" csodájára jár.

Más megfigyelők szerint azért igyekszik a kínai kormány hűteni a kedélyeket, mert nem érdekelt a kínai-japán vita túlzott kiélezésében, parttalanná válásában, hiszen a szédületes iramban növekvő kínai gazdaság erősen rá van utalva a japán technológiákra és a japán hitelekre.