Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Gázmezőkön folytatódhat a japán-kínai harc

2005.04.13. 10:53
A hétvégi kínai nacionalista tüntetések és a keddi diplomáciai fricska után Japán szerdán a Kínával vitatott hovatartozású tengeri gázmezők kitermelésének engedélyezésével vágott vissza. A két ázsiai nagyhatalom a fegyvereken kívül már mindent bevet a konfliktusban.

Engedélyezné a Kínával vitatott területi vizei alatti gázmezőkön végzett tesztfúrásokat Japán. A tokiói kormány szerdai bejelentése valószínűleg tovább élezi majd a két rivális ázsiai nagyhatalom az elmúlt napokban mélypontra süllyedt viszonyát, jelentette az AP.

Fúrófej-fúrófej mellett

A japán gazdasági minisztérium bejelentése szerint már szerdán megkezdhetik a gázmező kitermelésére benyújtott pályázatok kiértékelését. A gázmezők a Dél-kínai tenger vitatott hovatartozású területei alatt helyezkednek el. A kínai kormány már megkezdte a területen a gáz kitermelését.

Japán geológusok szerint a kínaiak egy olyan gázmezőn is megkezdték a kitermelést, melynek egy része már japán terület alatt áll. A tokiói kormány most egy olyan próbafúrást is engedélyezne, ami alig pár kilométerre lenne az egyik kínai gázkitermelő tengeri platformtól. Kína szerint a próbafúrás tervezett helyszíne valójában kínai felségterület.

Sárga tengeralattjáró

A vitatott hovatartozású terület miatt tavaly novemberben kisebb konfliktus is kitört, a japán haditengerészet cirkálói hosszasan üldöztek egy, a japán vizekre bemerészkedő kínai tengeralatjárót.

A gázmező körüli vita a diplomáciai kapcsolatok mélypontján robbant ki. Kínában a hétvégén többezres tömegek tüntettek Pekingben a japán nagykövetségnél, megrongálva az épületet. Dél-Kínában japán üzleti érdekeltségekre támadtak. Kínában a hatóságok általában minden nyilvános demonstrációt tiltanak, a japánellenes tüntetéseket azonban a rendbontások ellenére sem számolták fel.

Az ENSZ-ben is harcolnak

A kínai kormány hivatalosan még bocsánatot sem kért a hétvégi incidensekért, ehelyett Japánt tette felelőssé a történtekért, mondván a tüntetéseket Tokio provokálta ki. A demonstrációk kirobbantó oka egy Japánban kiadott, a japán hadsereg második világháborús bűneit a valósnál jelentéktelenebbnek feltüntető történelmi olvasókönyv volt.

Hivatalos állásfoglalásában a japán kormány tagadta, hogy a hétvégi incidensek miatt döntött a próbafúrások gyors megindítása mellett. Mint mondták, a program beindítását már régóta tervezik, írja az AP.

Az egyre fokozódó nacionalista érzelmek és az idén beindult fegyverkezési verseny mellett a diplomáciában is nőtt a két ország közötti feszültség. Kína keddi bejelentése szerint országa nem támogatja Japán pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagságára. A pekingi érvek szerint Japán még nem nézett szembe II. világháborúús történetével és nem győzte meg eléggé békés szándékairól szomszédait.