Konrád
8 °C
26 °C

Tengeralattjáró süllyesztette el a japán halászhajót

2001.02.10. 10:43
Kilencen eltűntek a Csendes-óceánon Honolulu közelében, amikor az amerikai haditengerészet egyik atommeghajtású tengeralattjárója emelkedés közben összeütközött egy japán halászhajóval. A balestben egy halászati iskola szakmai gyakorlatának résztvevőit szállító hajó süllyedt el, fedélzetén összesen 35-en utaztak. Az Greeneville tengeralattjáró nem sérült meg. Az eltűntek között négy diák, két tanár és három halász van.
Továbbra is keresik azt a kilenc embert, akik egy japán halászhajó és egy amerikai tengeralattjáró balesetében tűntek el. Az atommeghajtású Greeneville és az Ehime Maru magyar idő szerint szombat reggel ütközött össze, amikor a tengeralattjáró a felszínre emelkedett Honolulu kikötőjétől mintegy 14 kilométerre. A halászhajó elsüllyedt, a Paerl Harbourban állomásozó Greeneville azonban nem sérült meg a balesetben - tudósított a CNN.

Szakmai gyakorlaton voltak a diákok

A japán hajón egy halászati iskola 13 diákja és két tanára utazott a húszfőnyi személyzettel együtt, összesen 35-en tartózkodtak a fedélzeten. A másod- és harmadéves tanulók szakmai gyakorlatukat töltötték január 10-e óta a Csendes óceánon. A hajó a Japán dél-nyugati partján található Ujiwama városából hajózott ki.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint a tengeralattjáró 26 túlélőt szállított el a baleste helyszínéről Honoluluba. Közülük ötöt kórházba szállítottak, négyük állapota stabil, egyikükről azonban nem adtak tájékoztatást.

Bocsánatkérést várnak Tokióból

Egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet, a tengeralattjárók felszínre emelkedése ugyanis szigorúan ellenőrzött körülmények között történik. A környezetéből érkező radarjelek elemzése után előbb periszkópmagasságba emelkedik, ekkor kémlelő segítségével a felszínen is tájékozódik, majd csak ezután tör a felszínre. A baleset idején nagyon rossz idő volt a Csendes-óceánon, esővel, viharral és villámlással.

Az amerikai hírtelevízió jelentése szerint Mori japán miniszterelnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy kérjen bocsánatot tengeralattjárója baleste miatt.