Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Megrémítette Japánt a násziríjai merénylet

2003.11.13. 14:18
"Instabillá vált" a helyzet Irakban, ezért eddigi terveivel szemben Japán mégsem küld ezer fős alakulatot Irakba az év végéig. Dél-Korea szintén visszavonulót fújt, háromezer főben maximalizálta a békefenntartásban bevethető alakulatainak létszámát.
Meghatározatlan időre elhalasztották a japán hadsereg alakulatainak Irakba küldését - írja a BBC. A japán védelmi minisztérium az olasz csendőrök násziríjai főhadiszállása elleni merénylet után döntött a misszió elhalasztásáról. A távol-keleti ország katonái az olaszokhoz hasonlóan a brit parancsnokság alatt álló körzetben teljesítettek volna szolgálatot.

Instabil helyzet

A magyarok maradnak
Mindaddig, amíg nincs nyomós ok az eredeti vállalás céljainak feladására, maradni kell Irakban, bár nagyobb óvatosságra van szükség - jelentette ki Kovács László. A berlini látogatáson tartózkodó külügyminiszter szerint Irak példája erősíti a multilaterizmus híveit.

A magyar szállítóalakulat Násziríjától északra, a lengyel ellenőrzésű területen teljesít szolgálatot.

A csapatküldést nagy vita előzte meg a támadó műveletekben való részvételt alkotmányában tiltó Japánban. Koizumi Junicsiro kormányfő, a háború támogatója azonban júliusban mégis át tudta verni a parlamenten az ezer fős alakulat küldéséről szóló határozatot.

Bár a védelmi minisztérium korábban abban bízott, hogy csapataik még az idén Irakba érhetnek, jelenlegi értékelésük szerint a helyzet "túl instabillá" vált - írja a BBC. A halasztást a közvélemény egyre növekvő ellenzése is indokolhatja - jegyezte meg a brit hírügynökség tokiói tudósítója.

Dél-Korea is visszafogja magát

Japánhoz hasonlóan az Egyesült Államok másik távol-keleti szövetségese, Dél-Korea is mérsékelte hozzájárulását az újjáépítéshez és a békefenntartáshoz. Ro Mu Hjun, a nemrégiben megválasztott államfő háromezerben maximálta az Irakba küldhető csapatok létszámát. A dél-koreai közvélemény még a japánnál is jobban ellenzi az amerikaiak iraki politikáját.

A szerdai násziríjai merénylet helyszínét meglátogatta Antonio Martino olasz védelmi miniszter is. A 22 áldozat, köztük 19 olasz csendőr életét követelő merénylet az iraki háború legnagyobb egyszeri vesztesége az amerikaiakkal szövetséges haderők között. A tizenkilenc áldozat a legnagyobb olasz katonai veszteség a II. világháború óta - írja a BBC.