Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Bocsánatot kért a japán kormányfő a háborús szexrabszolgák miatt

2007.03.26. 14:40
A japán kormányfő hazája nevében hétfőn bocsánatot kért amiatt, hogy a II. világháború idején a megszállt országokban elraboltak nőket, akiket azután szexrabszolgaként alkalmaztak Japánban.

Abe Sindzo március elején még azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy az akkori kormány vagy a hadsereg elrabolt volna nőket, és "konzumhölgyként" alkalmazta volna őket hazai bordélyházakban. Emiatt a hadsereg háborús hódításától szenvedő szomszédos országok - köztük Dél-Korea -, de Washington részéről is erős bírálatok érték a japán miniszterelnököt.

"Kormányfőként itt és most bocsánatot kérek" - jelentette ki hétfőn a japán politikus, hozzátéve azonban, hogy ezzel csak Tokió 1993-as bocsánatkéréséhez, az úgynevezett Kono-nyilatkozathoz csatlakozik. Abban Tokió elismerte, hogy hivatalos helyen tudtak a bordélyházakról.

Abe leszögezte, hogy nem lesz több bocsánatkérés, még akkor sem, ha amerikai kongresszusi tagok beterjesztettek egy ilyen gesztust követelő határozatot. A kormányfő egy ellenzéki képviselő felvetésére tette meg a bocsánatkérést az egyik parlamenti bizottságban.



  • Vennék
  • Hírek