Edit
15 °C
29 °C

Izrael likvidálta a Hamász szellemi vezérét

2004.03.22. 06:27
Izraeli légicsapásban életét vesztette Ahmed Jaszin, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet szellemi vezetője hétfő hajnalban Gázában. A tolószékes sejkre három rakétát lőttek ki egy helikopterből. A Hamász földrengéssel felérő bosszút ígért.
Szemtanúk szerint Ahmed Jaszin a hajnali imáról távozóban a gázai Szabra negyed mecsetjének kijáratánál, tolószékében ült, amikor egy izraeli helikopter három rakétát lőtt ki rá.

Ahmed Jaszin
A robbanások azonnal kioltották a sejk és két testőre, valamint egy járókelő életét. A detonációk tizenkét másik személyt is megsebesítettek. A Hamász alapítójának és szellemi vezetőjének halálhírét a szélsőséges szervezet tisztségviselői is megerősítették.

Az izraeli rádió jelentése szerint Ariel Saron izraeli kormányfő személyesen felügyelte a légicsapás végrehajtását. Az izraeli biztonsági kabinet korábban úgy döntött, hogy fokozza a radikális palesztin szervezetek, köztük a Hamász elleni fellépést, megtorlásul amiatt, hogy múlt kedden egy kettős palesztin öngyilkos merénylet kioltotta tíz izraeli életét.

Véres bosszú

Klikk a képre!
Ahmed Jaszin sejk megölését követően a Hamász tagjai véres bosszút esküdtek. A Gáza utcáin százával felvonuló aktivisták hangosbeszélőn azt kiáltozták, hogy "halált hoznak" minden izraeli házra.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok pedig közleményben "földrengéssel" felérő megtorlással fenyegette meg Izraelt a sejk halála miatt.

A Palesztin Hatóság szintén elítélte Ahmed Jaszin megölését. "Ez egy őrült és nagy veszélyes cselekedet. Szélesre tárja az ajtót a zűrzavar előtt. Jaszin mértéktartásáról volt ismert, ellenőrzés alatt tartotta a Hamászt, ezért ez egy veszélyes, gyáva cselekedet" - hangoztatta Ahmed Korei palesztin miniszterelnök.