Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Bush öccse biztos befutó

2002.11.06. 06:43
Jeb Bush, az elnök öccse fölényesen megnyeri a floridai kormányzóválasztást - adta hírül a CNN. A hírtelevízió részeredményei egyelőre öt republikánus és négy demokrata szenátorjelölt győzelmét vetítik előre.
A szavazatukat leadott választópolgárok megkérdezése alapján készült felmérés szerint George W. Bush elnök öccse a szavazatok 59 százalékára számíthat, míg demokrata ellenfele, Bill McBride a voksok 40 százalékát gyűjtheti be. A szavazatok 24 százalékának összesítése alapján Jeb Bush előnye 21 százalékra erősödött: jelenleg 60 százalékos eredménnyel vezet McBride (39 százalék) előtt.

Ha Jeb Bush valóban megnyeri a választást, akkor először fordul elő Floridában, hogy republikánus párti kormányzót újraválasztanak. Az 1998 óta kormányzó Jeb Bush győzelmét elemzők az elnök népszerűségének ellenőrzését szolgáló tesztnek is tekintik.

A CNN részeredményei öt republikánus és négy demokrata szenátorjelölt - valamennyien biztos befutónak számítottak - győzelmét vetítik előre. A republikánusok közül John Warner (Virginia) és Mitch McConnel (Kentucky) mellett Jeff Sessions (Alabama), Thad Cochran (Mississippi) és Susan Collins (Maine) is megújította hatéves mandátumát.

A demokraták esetében Jay Rockefeller (Nyugat-Virginia), John Kerry (Massachusetts) és Richard Durbin (Illinois) szenátorokat választották újjá. New Jerseyben Frank Lautenberg szerezte meg a győzelmet.

Magas részvétel

Azokból a választókörzetekből, ahol nagyon szorosnak ígérkezik a verseny, nagyon kevés adat érkezett még. Emellett nagyon sok helyen még csak a szavazatok néhány százalékát összesítették. Egyelőre annyi látszik bizonyosnak, hogy a várakozásokat felülmúló aktivitást mutattak a választópolgárok. Több fontos államból, köztük Dél-Dakotából és Missouriból is erős részvételi arányt jeleztek. Colorado államban a szavazásra jogosultak 65, Minnesotában pedig becslések szerint 56 százaléka járult az urnákhoz.

Alaszka az utolsó

Eddig semmilyen komolyabb incidensről sem érkezett hír. Floridában, ahol a 2000-es elnökválasztáskor hatalmas problémák volt, teljes nyugalomban folytak a választások. A hibákból okulva Florida 32 millió dollárt költött választási rendszerének korszerűsítésére az utóbbi két év alatt. Az AFP jelentése szerint az ötven szövetségi állam közül Alaszka lesz az utolsó a zárást illetően: ott közép-európai idő szerint szerda hajnalban öt órakor ér véget a választás.

Az amerikai választópolgárok megválasztják az új képviselőházat (435 képviselő), megújítják a száztagú szenátus egyharmadát (34 szenátor), valamint harminchat államban kormányzót is választanak. Számos államban tartanak népszavazást is különféle helyi ügyekben.

A távozó képviselőháznak 223 republikánus és 208 demokrata, valamint egy független tagja volt. Három demokrata mandátum nem volt betöltve. A szenátusban jelenleg 49-49 az arány a két párt között, egy szenátor független (ő általában a demokratákkal szavaz együtt), egy szenátori poszt pedig megüresedett a demokrata Paul Wellstone múlt heti halála miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!